Zagorski štrukli tradicijsko su hrvatsko jelo koje je dio kuhinje u većini kućanstava diljem Hrvatskog zagorja i Zagreba,.
Pripremaju se tako da se, kod svih inačica, vučeno tijesto puni kravljim sirom, uz dodatak kiselog vrhnja i jaja, potom se savija i zatim stavi peći. Na taj su se način štrukli spremali u starim zagorskim domaćinstvima pred više stotina godina, te ovo jelo niti u jednoj sličnoj inačica nije poznato u svijetu.
U doba kada dozrije povrće, mlade tikve i buče, radi se i tradicionalna bućnica, kao inačica štrukli, a postoje još i inačice od maka i repe. Ovisno o nadjevu, štrukli se nazivaju sirni štrukli, tikvači, makači i štrukli z repom.
Sastojci za tijesto:
400 g brašna
1 jaje
1 žlica ulja
sol
Sastojci za nadjev:
1,2 kg svježeg kravljeg sira
4 jaja
100 g maslaca
sol
1 l kiselog vrhnja
Priprema:
Izmiješati čvrsto tijesto od brašna, 1 jaja, ulja i nešto malo slane vode. Miješaj tako dugo dok se ne pojave mjehurići, a onda oblikuj tijesto u loptu pa malo razvaljaj te premaži uljem da se ne zasuši i pokrij toplim ubrusom. Ostavi tijesto da odstoji 20 min.
Nadjev: sir izmiješamo s 4 jaja, rastopljenim maslacem i malo soli te smjesu miješamo tako dugo dok ne postane glatka.
Odstajalo tijesto stavimo na stol posipan brašnom, razvučemo ga što tanje i namažemo nadjevom, poprskamo maslacem i savijemo. Rubom tanjura režemo štrukle i kuhamo u slanoj vodi, stavimo ih u namazani cimplet, posipamo ostatkom maslaca i prelijemo vrhnjem.Pečemo u pećnici 30 minuta na 180 C do zlatnosmeđe boje.