Ostalo

Katarina i Ozana: Rolice, puretina s breskvama

Press
07.03.2017 23:00

Priprema:

PURETINA S BRESKVAMA

Pureća prsa u komadu pomoću noža rastvorite u veliku pravokutnu šniclu i lagano potucite, pospite mješavinom začina i posolite. Na raširena prsa položite ploške sira tako da prekriju prsa. Na rub položite komadiće od bresaka, tako da budu jedna do druge. Pažljivo rub prebacite preko breskve i polako rolajte prsa. Na kraju premažite otopljenim maslacem i pospite nasjeckanim bademima. Stavite peći omotana u aluminijsku foliju na 200C oko 30 minuta, zatim odmotajte foliju i pecite još 25-30 minuta da dobije boju. Pazite da se ne presuši, po potrebi podlijte vodom. Nakon što se ohladi narežite roladu na odreske.

SALATA UZ PURETINU

Zrna heljde ili pira namočite u vodu i skuhajte po uputama na pakiranju. Stapku celera isjeći na kockice, pomiješati s malo maslinovog ulja i na vreloj tavi malo popržiti. Posoliti, popapriti i kad je gotovo dodati par kapi limunovog soka. Ostaviti na stranu da se ohladi. Salatu oprati, posušiti i sjeći na tanke trake. Dodati malo maslinovog ulja, posoliti i izmiješati. Sir isjeći na manje kocke, a luk na tanke kolute. Peršin isjeckati na sitno. Salati dodati kuhana iohlađena zrna heljde/pira, zapržen celer, sir, luk i peršin. Sve dobro izmiješati, probati i po želji dodati još limunovog soka, soli i papra.

PREDJELO – ROLICE

1konkretnija mrkva (ili 2 manje), polamanje glavice kupusa (svježi), 4češnja češnjaka, 1manji poriluk, 250 gšampinjona, komadićđumbira, 3-4-5 žlicasoja umaka, 6listova za savijače, ali domaće (vidi u recept za detalje) - Slatko-kiseli umak, najjednostavniji moguć 0,5 lvode, 2 žlicešećera, 2 žliceocta, mala šalicakečapa, malosoli, komadićđumbira, 2 češnjačešnjaka, žlica-dvijebrašna

PRIPREMA - Na tanke ploškice (štapiće, ne duže od 5 cm) izrežite sve povrće.

Bacite na nauljeni vrući wok (ili jako zagrijanu dublju tavu) prvo skupa poriluk, mrkvu i kupus. Tresite, miješajte 2-3 minute. Onda dodajte češnjak i đumbir (usitnjenii) i šampinjone i nastavite u istom ritmu još par minuta. Potom prelijte soja umakom i još samo malo pirjajte. Gotovo! Neka se malo hladi.

Dok se hladi, uzmite kore za savijače i narežite ih škarama na kvadrate veličine cca. 17x17 cm. Tako ćete dobiti rolice veličine oko 10 cm, po želji režite veće ili manje, ali kvadrate. Motati ih možete kao sarme, ali ako vas zanima 'pravilniji način' pogledajte dolje fotke. Prvo sve rubove namažite razmućenim jajetom i kako je presavijate, gdje god se ne lijepi dobro, slobodno još malo namažite da se čvrsto drži. Kad ste gotovi sa svima, zagrijte ulje i pržite ih. Moraju plutati. Otprilike treba minuta sa svake strane, u svakom slučaju dok ne postanu zlatne. I to je to!

UMAK

Pola litre vode stavite kuhati i unutra ubacite šećer, sol i ocat. Ne obazirite se na smrad octa :) Ubacite i cijeli komadić đumbira i češnjak da prokuhaju. Kad prokuha, ugasite, izvadite te komadiće i umiješajte brašno unutra da se zgusne. Kad je skroz mlako, dodajte kečap i dobro promiješajte sve. To je to.