Ostalo

Knedlice od sira s bademima, krema od šljiva, slatki jogurt

Press
29.05.2018 10:00

Sastojci:

3 jaja (2 cijela i jedan žumanjak)

5 g soli

Ribana korica od pola limuna

30 g maslaca

30 g šećera u prahu

220 g krušnih mrvica

400 g svježeg kravljeg sira

100 ml jogurta

200 g očišćenih šljiva

60 g šećera za umak

200 ml vode za umak

150 g mljevenih badema

15 g mljevenog cimeta

Priprema:

Maslac otopimo, pomiješamo s jajima i žumanjkom. Dodamo sol, naribanu koricu limuna, šećer u prahu i krušne mrvice. Svježi sir usitnimo štapnim mikserom te i njega pomiješamo u masu s maslacem i jajima. Umijesimo glatko tijesto. Po potrebi dodamo još krušnih mrvica. Od mase oblikujemo vlažnim rukama 16 okruglica (1 za probu). Okruglice kuhamo oko 12 minuta u vrućoj vodi. Voda nikako ne smije vrijeti. Na suhoj tavi tostiramo mljevene bademe. Bademe pomiješamo s malo šećera. Kad su okruglice kuhane, prije serviranja nježno ih uvaljamo u bademe. U vrelu vodu stavimo kuhati šljive, šećer i mljeveni cimet. Kad sve omekša, usitnimo štapnim mikserom i protisnemo kroz fino sito. Jogurt pomiješamo sa šećerom. Okruglice poslužimo na umaku od šljiva i ukrasimo s malo jogurta.