Ostalo

Komiška pogača

Press
01.06.2018 10:00

Sastojci za tijesto:

1 kg oštorg brašna

0,400 l tople vode

2 vrećice suhog kvasca

Sol

Maslinovo ulje

Sastojci za nadjev:

0,400 l pasate

2 luka

15 komada slanih inćuna

0,050 kg kapara

1 vezica svježeg peršina

Papar

Origano

Priprema:

Tijesto umijesite kao za kruh uz dodatak malo soli i maslinovog ulja. Ostavite da se diže pokriveno krpom. Očistite slane inćune i grubo ih natrgajte. Narežite luk na polumjesece i prepržite na maslinovom ulju. Dodajte svježu ili kuhanu rajčicu, te malo papra i sol. Ostavite kuhati 10–ak minuta sve dok se umak malo ne zgusne. U međuvremenu prepolovite tijesto na dva nejednaka dijela. Veći razvaljajte tako da prelazi rubove lima koji se prethodno nauljili. Po njemu rasporedite nadjev od rajčice. Pobacajte komadiće slane ribe i masline/kapare. Sve dobro pouljite, zapaprite i začinite origanom i svježim peršinom. Manji dio tijesta razvaljajte i njime poklopite pogaču. Donji dio tijesta prebacite preko gornjeg i rubove dobro pritisnite vilicom. Vilicom pobodite tijesto na par mjesta i ostavite 15 minuta da tijesto odmori. Pogaču pecite 35 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva. Kada je pogača pečena premažite je uljem i ostavite pokrivenu da odmori pa poslužite.