Sastojci:
KROŠTULE
jaja 3 kom
glatko brašno 0,45 kg
vanilin-šećer 1 kom
naranče 3 kom
maslac 250 grama
šećer 20 g
cimet prstohvat
Badel domaći rum 0,03 l
KREMA OD VANILIJE S BOROVNICAMA
jaja 4 kom
šećer 60 g
brašno 250 g
mlijeko 280ml
mahuna vanilije 1 kom
borovnice 100 g
Priprema:
Tri naranče ogulitiu blenderu sa žlicom šećera, izmiksati iprocijeditiu čašu. U malom lončiću rastopitimaslac, dodatizaslađeni sok od naranče i rum (bolje da ima ruma nego da ga nema). Reduciratimalo uz miješanje i dodavatiu duboku posudu u koju je već stavljeno35 dag glatkog brašna, 3 žumanjka, prstohvat soli, vanilin-šećer. Od toga napravitimeko tijesto testavitida odstoji. Tijesto razvućina tanku 4 mm plahticu terasjećipo uzorku kroštula. Pržitiih uvrućem ulju do zlatne boje 6 do 10 sekundi, stavljatina papir da upije ekstra masnoću. Serviratikao štapiće u nekoj užoj i dovoljno dubokoj posudici.
Posutišećerom u prahu uz eventualni dodatak cimeta.
Miksati 4 žumanjka i šećer dobro nekoliko minuta, dodati brašno i opet dobro miksati. Mlijeko zagrijati, dodati ostruganu sredinu mahune vanilije i miješati dok ne uzavrije pa dodati smjesu i borovnice pa na vatri dodatno miješati do gustoće.