Ostalo

Kroštule tete Anke

RTL TV
14.11.2019 09:18

Sastojci:

brašno 0,2 kg

jaje 5 kom

rum 0,03 l

kiselo vrhnje 0,1 l

šećer u prahu 0,1 kg

vanilin-šećer 0,01 kg

ulje za prženje 1 l

vrhnje za kuhanje 0,1 l

gustin 0,05 kg

mahuna vanilije 2 kom

mlijeko 0,15 l

borovnice 0,3 kg

prošek 0,2 l

limun 0,1 kg


Priprema:

U prosijano brašno dodatižumanjke, šećer, vrhnje i rum te umijesitičvrsto tijesto. Tijesto ostavitipokriveno oko 30 minuta, a zatim ga tanko razvaljati. Ukrasnim kotačićem rezatiduguljaste trake (širine 6-8 cm), a zatim još unutar kvadrata na 1,5 cm, da semogumeđusobno preklapati po želji. Pržitiih u dubokoj masnoći. Pržene kroštule posutišećerom u prahu i vanilin-šećerom pa poslužitiuz kremu od vanilije i borovnica.

Za kremuod vanilije vrhnje za kuhanje i mlijeko stavitikuhati, dio mlijeka odlitite u njega dodatižumanjke sa šećerom i gustin. U mješavinu vrhnja i mlijeka dodatimahunu vanilije i stavitikuhati.Kada zavrije, sklonitisvatre i dodatimješavinu žumanjaka, šećera i gustina te miješatipjenjačom dok umak ne zgusne. Vratitina vatru da još jednom zavrije.

Za umak od borovnica opratiborovnice, karameliziratišećer, podlitiga prošekom kada se otopi, dodatiborovnice koje sumariniraneu limunovom soku i vaniliji (sjemenke iz mahune vanilije), kada borovnice puste sok, dodatižlicu škrobnog brašna razmućenu u prošeku. Kada krema zgusne, skinutis vatre. Poslužitiu zdjelicu, prvo nalitikremu od vanilije, a preko nje kremu od borovnica.