Sastojci:
brašno 0,2 kg
jaje 5 kom
rum 0,03 l
kiselo vrhnje 0,1 l
šećer u prahu 0,1 kg
vanilin-šećer 0,01 kg
ulje za prženje 1 l
vrhnje za kuhanje 0,1 l
gustin 0,05 kg
mahuna vanilije 2 kom
mlijeko 0,15 l
borovnice 0,3 kg
prošek 0,2 l
limun 0,1 kg
Priprema:
U prosijano brašno dodatižumanjke, šećer, vrhnje i rum te umijesitičvrsto tijesto. Tijesto ostavitipokriveno oko 30 minuta, a zatim ga tanko razvaljati. Ukrasnim kotačićem rezatiduguljaste trake (širine 6-8 cm), a zatim još unutar kvadrata na 1,5 cm, da semogumeđusobno preklapati po želji. Pržitiih u dubokoj masnoći. Pržene kroštule posutišećerom u prahu i vanilin-šećerom pa poslužitiuz kremu od vanilije i borovnica.
Za kremuod vanilije vrhnje za kuhanje i mlijeko stavitikuhati, dio mlijeka odlitite u njega dodatižumanjke sa šećerom i gustin. U mješavinu vrhnja i mlijeka dodatimahunu vanilije i stavitikuhati.Kada zavrije, sklonitisvatre i dodatimješavinu žumanjaka, šećera i gustina te miješatipjenjačom dok umak ne zgusne. Vratitina vatru da još jednom zavrije.
Za umak od borovnica opratiborovnice, karameliziratišećer, podlitiga prošekom kada se otopi, dodatiborovnice koje sumariniraneu limunovom soku i vaniliji (sjemenke iz mahune vanilije), kada borovnice puste sok, dodatižlicu škrobnog brašna razmućenu u prošeku. Kada krema zgusne, skinutis vatre. Poslužitiu zdjelicu, prvo nalitikremu od vanilije, a preko nje kremu od borovnica.