Sastojci:
0,400 kg škampa
0,050 kg limete
0,050 kg naranči
0,050 kg limuna
Maslinovo ulje
0,400 kg skute
0,020 kg majčinedušice
0,010 kg krupne soli
0,700 kg skuše
0,250 kg mladogšpinata
1 kg krumpira
0,150 kg maslaca
0,200 kg repova kozica
0,04 l pjenušca
0,100 kg crvenog luka
0,02 l bijelogvinskogocta
1 lovorov list
1 limun
0,050 kg kapara
4 kruške
Šećer
Voda
0,030 kg maslaca
0,225 kg slatkog vrhnja
1 mahuna vanilije
0,225 kg mascarponea
0,045 kg espressa
0,060 kg šećera
0,020 kg očišćenih badema
0,010 kg kakaa u prahu
0,020 kg šećera u prahu
Priprema:
Sirove škampe staviteu emulziju od agruma (limeta, naranča, limun) i maslinovog ulja. U međuvremenu uzmite komad skute debljine 2 cm te ga stavite na griltavu i kratko roštiljajte. Poslužite tako da stavite grilanu skutu, zatim marinirane repove škampa, začinite s još malo emulzije, majčine dušice i krupnom soli. Ukrasiti mikrozelenjem. Za champaigne beurre blanc šampanjac reducirati s lukom, octom, paprom u zrnu i limunovom kroicom do teksture sirupa. Procijediti, vratiti u posudu na laganu vatru, rastopiti maslac, dodati kapare i komadiće limuna. Filete skuše ispeći na maslinovom ulju i posoliti krupnom morskom solju.U tavi rastopiti maslac,dodati sitno nasjeckan češnjak i kratko popržiti mladi špinat. Repove kozica poširati u šampanjcu i umiješati u pire krumpir. Zagrijatipećnicu na 185 stupnjeva. Ogulitikruške i prerezati ih na pola. Položite u vatrostalnu posudu i pokapajte limunovim sokom i šećerom ravnomjerno te stavite malo maslaca. Stavite posudu u protvan napunjen vodom i pecite 30 minuta. Nakon 30 minuta okrenite na drugu stranu i pecite još 30 minuta.Kruške su gotovekada nož lako prođe kroz najdeblji dio (provjeravati ovisno o kruški, možda je potrebnoi manje vremena).
Mascarpone krema: staviti slatko vrhnje u malu zdjelu i dodati sjemenke vanilije te izmiješati.Umiješati u mascarpone i espresso teumutiti sastojke dodajući šećer. Dekorirati kakaom u prahu i listićima badema.