Sastojci:
50 g šunke
15 g kobasica
1 dcl crnog vina
10 g svježihžutihmahuna
300 g škripavca
100 g rajčica
100 g paprikebabure
100 g crvenogkupusa
100 g krumpira
50 g suhih vrganja
10 g pelata
Koncentrat rajčice
Peršin
Mrkva
Crveni luk
Priprema:
Grah staviti kuhati te nakon 15 minuta baciti prvu vodu i staviti grah u novu vodu zajedno sa suhim mesom. Narezati luki papriku te prodinstati. Kada luk zažuti, dodati nasjeckano suho meso i nastaviti dinstati te posipati crvenom slatkom paprikom. Cijelu smjesu staviti u grah te nastaviti kuhati. Posoliti i popapriti po želji. Dodati malo crvenog vina, nekoliko mahuna i pelate rajčice. Kada se grah skuha, staviti jedan naribani krumpir da se grah zgusne te servirati grah s narezanim kockicama mesa.
Sir tostiramo, luk i mrkvu izdinstamo te dodamo vrganje i propasiramo u kremu. Jabuku narežemo na kockice, zelje na trakice i začinimo maslinovim uljem i limunom.