Rolade od blitve
Sastojci:
blitva
šampinjoni
kravlji sir
glavica luka
jaja
rajčice pelati
peršin
kiselo vrhnje
sir gauda
muškatni oraščić
maslinovo ulje
sol i papar
Priprema:
Listove blitve operemo i odvojimo od stabljika. Velike listove blanširamo (uronimo u vrelu vodu na 1-2 minute samo toliko da omekšaju), izvadimo pa naglo ohladimo u hladnoj vodi (da ostanu mekani i čvrsti). Preostalu blitvu narežemo na sitnije rezance. Na tavi ugrijemo maslinovo ulje te na njemu pirjamo sitno kosani luk, dodamo šampinjone narezane na kockice, pirjamo još 3 minute pa dodamo i nasjeckanu blitvu. Sve zajedno pirjamo samo toliko da blitva opusti, začinimo solju i paprom i maknemo sa vatre. U posebnoj zdjeli pomiješamo svježi sir i jaje i umiješamo smjesu od blitve i šampinjona. Po želji začinimo naribanim muškatnim oraščićem. Listove blitve (po 2 lista) slažemo jedan do drugog da im se rubovi preklapaju i da dobijemo pravokutnik. Nadijevamo ih smjesom sira, blitve i šampinjona pa ih oprezno zamatamo da dobijemo jednake roladice. Krajeve nježno utisnemo u sredinu. Umak od rajčice pomiješamo sa sitno kosanim peršinom i prelijemo ga u nauljenu vatrostalnu posudu. Po ulju posložimo rolade od blitve, prelijemo ih smjesom naribanog sira i vrhnja te sve zajedno stavimo peći u pećnicu na donju razinu, na 200C oko 15 minuta.
Juneći lonac
Sastojci:
junetina
patliđan
sir mozzarella
3 velike glavice luka
Žličica origana, soli i papra
6 kriške kruha
3 žličice parmezana
maslinovo ulje
Priprema:
Tanko narezane šnicle posolimo i paprimo. Očistimo luk i ogulimo patlidžan. Zajedno sa mozzarellom ih narežemo na fete. Posudu za pečenje tanko nauljimo i počinjemo slagati redove: red patlidžana, crvenog luka, mesa, mozzarelle. Između redova začinimo sa soli, paprom i origanom te dodamo malo maslinovog ulja. Ponavljamo postupak dok ne dobijemo najmanje tri ista reda. Zadnji red završimo sa lukom, mozzarellom i malo maslinovog ulja. Posudu prekrijemo aluminijskom folijom i stavljamo peći u pećnicu na srednju razinu najmanje 35 minuta na 200 stupnjeva. Vadimo iz pećnice, odstranimo alu foliju, a jelo u posudi pokrivamo fetama kruha i po njemu posipamo parmezan. Vraćamo u pećnicu na otprilike još 10 minuta dok se parmezan ne zažuti.
Kolač od badema
Sastojci:
1 šalica slatkog vrhnja
2 šalice šećera
štapića vanilije
4 jaja
2 šalice brašna
1 prstohvat soli
1 paketić praška za pecivo
Korica od 1 limuna
150g maslaca
300 g badema grubo sjeckanih (po mogućnosti blanširanih)
5 žlica mlijeka
1 vanilin šećer
Priprema:
1 šalicu vrhnja (250 ml) uliti u zdjelu, dodati 1 šalicu šećera, štapića vanilije, 4 jaja, 2 šalice brašna, 1 prstohvat soli, 1 vrećica praška za pecivo i koricu limuna. Sve zajedno pomiješati u zdjeli. Rasporediti na pripremljeni pleh s papirom za pečenje i peći na 200 C (prethodno zagrijava) 12 minuta. U međuvremenu, 150 g maslaca rastopiti, 300 g badema, 1 šalica šećera, miješati 2 žličice vanilin šećera i 5 žlica mlijeka. Rasporediti na biskvit koji se prethodno pekao 12 minuta i peći sve zajedno još daljnjih cca. 12 minuta ili dok kolač nije pečen.