Sastojci:
Predjelo:
200 g brancina
25 ml jogurta
120 g glatkog brašna
120 g raženog brašna
Praška za pecivo
2 jaja
1000 g svježegsira
1000 g kiselog vrhnja
500 g limete
sol, papar
Glavno jelo:
500 g oštrog brašna
2 jaja
150g semolina brašna
10 g ružmarina
10 g svježeg vlasca
10 g korijandera
10 g origana
1,5 kg dagnji
30 g svježeg peršina
15 g češnjaka
200 g pelata
0,1 l maslinovog ulja
0,150 l suhog bijelog vina
50 g krušnihmrvica
80 g limuna
soli i papra
Desert:
550 g maslaca
115 g vanilin šećera
80 g limuna
2 jaja
55 g brašna
0,2 l mlijeka
šećera u prahu
praška za pecivo
PREDJELO
U čistu zdjelu odvojimo bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke malo posolimo i izradimo u snijeg. U tučeni snijeg dodamo jogurt, ulijemo malo vode, glatko brašno, raženo brašno, prašak za pecivo, malo posolimo i dodamo žumanjke. Sve sastojke promiješamo u smjesu koja je malo gušća od smjese za palačinke. Smjesu poklopimo i pustimo da malo odstoji.
U zagrijanu tavu ulijemo malo ulja i na njemu s obje strane popržimo file bijele ribe. Nakon 6 minuta file bijele ribe je gotov i stavimo ga sa strane. Na masnoći od pečenja ribe ispečemo bline. Nakon 1-2 minute bline okrenemo i pečemo na drugoj strani.
Zatim izradimo nadjev od krem sira, jogurta, posolimo i pjenjačom izmiješamo sastojke. Na tanjur slažemo bline, potom stavimo nadjev. Pečeni file narežemo na prutiće i stavimo preko blina. Sve zajedno ukrasimo pokojim listićem peršina .
GLAVNO JELO
Načiniti udubljenje u sredini brašna i dodati jaja. Vilicom razmutiti jaja i lagano ubaciti brašno te začinsko bilje. Mijesiti 3 minute, dok tijesto ne bude glatko i elastično. Zamotati u foliju da malo odmori. Izvaditi tijesto iz hladnjaka i podijeliti ga u dvije kugle. Pobrašniti površinu i valjati tijesto do debljine 1-2 mm. Rezati na komade širine 1-2 cm.
Na ulje staviti sitno nasjeckani češnjak i peršin. Kada luk pusti miris, staviti vino, a kada alkohol ispari, dodati rajčicu. Pirjati 5 minuta, dodati prezle i popapriti. Na kraju dodati dagnje i poklopiti dok se ne otvore, na kraju pokapati s par kapi limunovog soka.
DESERT
Pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva. U zdjeli za miješanje zamiješati maslac, šećer i limunovu koricu. Dodati žumanjke i brašno te prašak za pecivo, zatim miksati. Dodati mlijeko i 3 žlice limunovog soka. Sve dobro promiješati. Bjelanjke istući u tvrdi snijeg i polako dodavati u smjesu, lagano miješajući da se ne istisne zrak. Izliti u maslac namazanu vatrostalnu posudu, položiti u lim za pečenje, staviti 1/3 vruće vode i peći 45 minuta.