Ostalo

More je kiselo a limun je slan

Press
12.10.2017 23:00

Sastojci:

Predjelo:

200 g brancina

25 ml jogurta

120 g glatkog brašna

120 g raženog brašna

Praška za pecivo

2 jaja

1000 g svježegsira

1000 g kiselog vrhnja

500 g limete

sol, papar

Glavno jelo:

500 g oštrog brašna

2 jaja

150g semolina brašna

10 g ružmarina

10 g svježeg vlasca

10 g korijandera

10 g origana

1,5 kg dagnji

30 g svježeg peršina

15 g češnjaka

200 g pelata

0,1 l maslinovog ulja

0,150 l suhog bijelog vina

50 g krušnihmrvica

80 g limuna

soli i papra

Desert:

550 g maslaca

115 g vanilin šećera

80 g limuna

2 jaja

55 g brašna

0,2 l mlijeka

šećera u prahu

praška za pecivo

PREDJELO

U čistu zdjelu odvojimo bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke malo posolimo i izradimo u snijeg. U tučeni snijeg dodamo jogurt, ulijemo malo vode, glatko brašno, raženo brašno, prašak za pecivo, malo posolimo i dodamo žumanjke. Sve sastojke promiješamo u smjesu koja je malo gušća od smjese za palačinke. Smjesu poklopimo i pustimo da malo odstoji.

U zagrijanu tavu ulijemo malo ulja i na njemu s obje strane popržimo file bijele ribe. Nakon 6 minuta file bijele ribe je gotov i stavimo ga sa strane. Na masnoći od pečenja ribe ispečemo bline. Nakon 1-2 minute bline okrenemo i pečemo na drugoj strani.

Zatim izradimo nadjev od krem sira, jogurta, posolimo i pjenjačom izmiješamo sastojke. Na tanjur slažemo bline, potom stavimo nadjev. Pečeni file narežemo na prutiće i stavimo preko blina. Sve zajedno ukrasimo pokojim listićem peršina .

GLAVNO JELO

Načiniti udubljenje u sredini brašna i dodati jaja. Vilicom razmutiti jaja i lagano ubaciti brašno te začinsko bilje. Mijesiti 3 minute, dok tijesto ne bude glatko i elastično. Zamotati u foliju da malo odmori. Izvaditi tijesto iz hladnjaka i podijeliti ga u dvije kugle. Pobrašniti površinu i valjati tijesto do debljine 1-2 mm. Rezati na komade širine 1-2 cm.

Na ulje staviti sitno nasjeckani češnjak i peršin. Kada luk pusti miris, staviti vino, a kada alkohol ispari, dodati rajčicu. Pirjati 5 minuta, dodati prezle i popapriti. Na kraju dodati dagnje i poklopiti dok se ne otvore, na kraju pokapati s par kapi limunovog soka.

DESERT

Pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva. U zdjeli za miješanje zamiješati maslac, šećer i limunovu koricu. Dodati žumanjke i brašno te prašak za pecivo, zatim miksati. Dodati mlijeko i 3 žlice limunovog soka. Sve dobro promiješati. Bjelanjke istući u tvrdi snijeg i polako dodavati u smjesu, lagano miješajući da se ne istisne zrak. Izliti u maslac namazanu vatrostalnu posudu, položiti u lim za pečenje, staviti 1/3 vruće vode i peći 45 minuta.