Ostalo

Nadjevena pečena patka, nabujak od mlinaca i pire od jabuka

Recept Tomislava Špičeka

RTL.hr
10.04.2021 08:00

Sastojci:

patka

heljda

crveni luk

mast

pačja jetra

sol

papar

mlinci

vrhnje

svježi vlasac

muškatni orah

jaja

jabuke Granny Smith

maslac

bijelo vino

šećer

klinčić mljeveni

limun

(količine odrediti prema vlastitom nahođenju)


Priprema:

Heljdu s jetrom složiti i pustiti da se ohladi pa napuniti patku koju ste prethodno začinili. Zašiti patku da nadjev ne izađe, preliti vrućom masti, podliti vodom i peći na 190 stupnjeva s ventilatorom. Peći ovisno o veličini patke.

Mlince izlomiti, pofuriti i ocijediti. Začiniti vrhnjem, vlascem, muškatnim orahom, paprom, dodati jaje. Namastiti kalup za nabujak, napuniti i peći 15-ak minuta na 200 stupnjeva.

Od šećera, vina i klinčića prokuhati sirup i dodati oguljene jabuke pokapane s limunom. Prokuhati 10-ak minuta, ocijediti i izblendati zajedno s maslacem u pire, servirati zasebno.

Patku narezati i zajedno s prilozima posložiti na oval.