Sastojci:
patka
heljda
crveni luk
mast
pačja jetra
sol
papar
mlinci
vrhnje
svježi vlasac
muškatni orah
jaja
jabuke Granny Smith
maslac
bijelo vino
šećer
klinčić mljeveni
limun
(količine odrediti prema vlastitom nahođenju)
Priprema:
Heljdu s jetrom složiti i pustiti da se ohladi pa napuniti patku koju ste prethodno začinili. Zašiti patku da nadjev ne izađe, preliti vrućom masti, podliti vodom i peći na 190 stupnjeva s ventilatorom. Peći ovisno o veličini patke.
Mlince izlomiti, pofuriti i ocijediti. Začiniti vrhnjem, vlascem, muškatnim orahom, paprom, dodati jaje. Namastiti kalup za nabujak, napuniti i peći 15-ak minuta na 200 stupnjeva.
Od šećera, vina i klinčića prokuhati sirup i dodati oguljene jabuke pokapane s limunom. Prokuhati 10-ak minuta, ocijediti i izblendati zajedno s maslacem u pire, servirati zasebno.
Patku narezati i zajedno s prilozima posložiti na oval.