
Luk punjen junetinom i rižom
Sastojci:
750 g luka
750 g junetine
75 g riže
3 režnja češnjaka
2 jaja
4 žlice koncentrata od rajčice
150 g maslaca
1,5 dl kiselog vrhnja
3 žlice šećera
peršin
sol i papar
Priprema:
Pireu od rajčice dodamo šećer, razmutimo sa dovoljno vode, ulijemo u lonac, začinimo, i pustimo da prokuha. Mljevenom mesu dodamo nasjeckani češnjak, luk, peršin te sol, jaje i opranu rižu pa sve izmiješamo. Glavice luka srednje veličine očistimo i sa deblje strane odrežemo dio kako bi mogli vaditi njegove srednje slojeve. Izdubljen luk punimo nadjevom mesa. Nadjeveni luk slažimo u lonac sa rajčicom. Sve to obložimo listićima maslaca i pospemo sa još malo papra. Poklopimo i lagano kuhamo dok ne omekša. Gotovo jelo posipamo nasjeckanim peršinom.
Pastrve punjene koprivom
Sastojci:
4 pastrve
300 g koprive
150 g milerama
30 g krušnih mrvica
3 režnja češnjaka
30 g maslaca
sol i papar
Kuhani mladi krumpir
Priprema:
Pastrve očistimo, operemo, osušimo i začinimo solju i paprom. Koprivu operemo (upotrijebimo gumene rukavice), narežemo na rezance, posolimo i ostavimo da stoji 15-ak minuta. Koprivu zatim ocijedimo, vratimo u posudu, dodamo mileram, krušne mrvice, sol, papar, protisnuti češnjak pa sve dobro izmiješamo. Dobivenom smjesom nadjenemo pastrve. Vatrostalnu posudu namažemo maslacem, a preko njega položimo pastrve. Ostatak rastopljenog maslaca prelijemo preko pastrva. Stavimo peći u pećnicu na srednju razinu, na 200C oko 30 minuta.

Čokoladni Mousse s lješnjacima
Sastojci:
200 g tamne čokolade
60 ml punomasnog mlijeka
mahune vanilije
25g prženih i oguljenih lješnjaka, sitno sjeckani
240 ml slatkog vrhnja
Ganache:
60 g tamne čokolade
60 ml slatkog vrhnja
1 žlica ruma
Za posipanje:
25 g prženih i oguljenih lješnjaka, grubo sjeckanih
Priprema:
Zagrijte mlijeko i prelijte preko sjeckane čokolade. Dodajte vaniliju i lješnjake. Ostavite na stranu da se malo ohladi. U međuvremenu istucite vrhnje u snijeg (ne prečvrsti) i umiješajte lagano u čokoladu i izlijte u čaše i stavite na hlađenje. Dok se Mousse hladi napravite ganache. Zagrijte slatko vrhnje i prelijte preko sjeckane čokolade i lagano miješajte dok ne dobijete glatku smjesu, dodajte rum. Ravnomjerno prelijte preko pripremljenog Moussa u čašama i pospite s krupno sjeckanim lješnjacima. Stavite na hlađenje do posluživanja.