Ostalo

Neretvanski brudet i palenta

Temeljni recept

RTL.hr
08.02.2022 12:30

Sastojci:

Jegulja
Cipal
Žablji kraci
Rak
Češnjak po potrebi
Crveni
Maslinovo ulje
Lovorov list
Ljuta paprika ili čili
Kapari
Domaći ocat
Šećer po želji
Sol
Papar
Peršin
Prošek
Koncentrat rajčice
Pelati
Palenta
Ružmarin grančica


Priprema:

Na maslinovom ulju pirjamo luk i češnjak. Podlijemo s 1,5 l vode. Kad prokuha, dodajemo ribu: prvo jegulje pa malo kasnije i ostalu ribu. Dodamo i 2-3 žlice octa kojisprječava da se riba raspada, dodamo i raka.

Potom dodamo sjeckanu rajčicu i koncentrat rajčice. Ne miješamo, već češće protresemo lonac. Kuhamo otklopljeno, na jakoj vatri, maksimalno pola sata. Zadnjih 10 minuta ubacimo i žablje krake.

Postoji i varijanta "na hladno", kad se sve stavi u lonac, podlije vodom i kuha na laganoj vatri. Poslužimo s palentom.