Ostalo

Orehnjača

Press
20.03.2018 10:30

Sastojci:

300 ml mlijeka

30 g kvasca

140 g šećera

Pola limuna

350 g glatkog brašna

1 jaje

Sol

1 vanilin šećer

50 g grožđica

30 ml ruma

Maslac

Orasi

Priprema:

U polovicu toplog mlijeka izmrvimo kvasac, dodamo prstohvat šećera, poklopimo i pustimo da odstoji 10 minuta. Za to vrijeme u tavu ulijemo ostatak mlijeka, šećer, naribanu koricu limuna i pričekamo da zakuha. U zdjelu s brašnom dodamo mlijeko s kvascem, žutanjak od jednog jajeta, prstohvat soli i 30 grama šećera. Umijesimo tijesto i držimo na toplom da se diže 20 minuta.

U kipuće mlijeko dodamo orahe, vanilin šećer, rum, maslac i namočene grožđice. Ukuhamo do kremaste gustoće. Dignuto tijesto razvaljamo u dva pravokutnika debljine 0,5 centimetara, premažemo smjesom od oraha i savijemo uštruce. Lim premažemo maslacem, a štruce razmućenim bjelanjkom s malo vode. Pečemo na 170 stupnjeva oko 30 minuta.. Narežemo na kriške i poslužimo.