Ostalo

Pačja prsa s karameliziranim kruškama

Press
20.02.2018 11:23

Sastojci:

0,40 kg filea pačjih prsa

0,30 kg krušaka (2 komada)

0,07 l crnog vina

0,05 l vode

Suhi peperoncino

Korijen đumbira

0,10 kg pekmeza od šljiva

0,10 kg maslaca

Sol

Bijeli papar

Maslinovo ulje

Kriška limuna

Svinjska mast

Priprema:

Đumbir ogulimo. Kruške ogulimo i pomoću rezača za jabuke izrežemo kruške na kriške iste veličine. Odmah pokapamo limunovim sokom da ne oksidiraju. Pačja prsa oštrim nožem oprezno zarežemo po koži, posolimo na strani kože. U vruću tavu dodamo malo ulja, položimo pačja prsa u tavu na stranu kože i pržimo da koža postane hrvskava. Nakon 5 minuta prsa okrenemo i na strani mesa pečemo još oko 7 min. Izvadimo u aluminijsku foliju da drži toplinu do posluživanja. Umak od pečenja procijedimo. U čistu tavu dodamo malo masnoće od patke i pržimo lagano kruške sa svih strana. Nakon 3 minute izvadimo kruške, ostavimo ih na toplome, dodamo još malo masnoće, dodamo vino, vodu, naribamo đumbir, začinimo provansalskom mješavinom začina, dodamo malo ljutine od peperoncina koje prije izmrvimo u mužaru. Pričekamo da umak reducira do pola, dodamo pekmez od šljiva i pjenjačom miješamo da se umak poveže. Na kraju dodamo ledeni maslac u kockicama i lagano ga umiješamo u umak. Patku izrežemo na kose trake oko 1,5 cm. Na tanjur stavimo prvo malo umaka, preko njega složimo izrezana pečena pačja prsa i pored serviramo pečene kruške.