Pas na bilo s prošekom
Sastojci:
4 odreska morskog psa
2 žlice brašna (mekog)
1 dcl maslinovog ulja
2-3 režnja češnjaka
1-2 prstohvata mrvljene čili papričice
1 dl prošeka
20 komada kiselih kapara
Morska sol
Šareni papar
1 vezica peršina
Priprema:
Odreske morskog psa pobrašniti i kratko pržiti s obje strane na zagrijanom maslinovom ulju.
Kada dobiju malo boje po njima posuti sitno sjeckani češnjak i mrvljenu čili papričicu.
Podliti s prošekom i smanjiti vatru. Dodati sitno sjeckane kapare. Poklopiti i pirjati 10-ak minuta.
Gotovo jelo posuti sitno mljevenim šarenim paprom i sitno sjeckanim peršinom.
Tikvice s karotom
Sastojci:
3 srednje tikvice
2 srednja bijela krumpira
3 srednje mrkve
2-3 režnja češnjaka
1 dl maslinovog ulja
Mješavina mediteranskih začina
Morska sol
Priprema:
Tikvice s korom, oguljeni krumpir i mrkvu izrezati na tanke ploške. U posudi za kuhanje pokriti dnomaslinovim uljem.Slagati redom tikvice, mrkvu i krumpir dok ima sastojaka. Svaki red krumpira posutisitno sjeckanim češnjakom, mješavinom mediteranskih začina (oprezno) i posoliti (malo). Dodati vode do pola smjese i poklopitipa pirjati oko 30-ak minuta na laganoj vatri. Paziti da ne zagori. Ne miješati, posudu tresti i dodati vode po potrebi.
Gotovo je kada je krumpir mekan i voda iskuhala.
Začiniti s maslinovim uljem i dobro izmiješati (gusta smjesa). Posoliti po potrebi.