Ostalo

Punjeni pačji batak i zabatak, soufle od soje te umak od prošeka i kestena

Press
02.05.2018 10:35

Sastojci:

2 kom pačjih bataka i zabataka

150 g pačjihjetri

100 g crvenogluka

100 g pancete (narezane)

125 g maslaca

3 kom jaja

60 g Spar kestena kuhanog

Oštro brašno

Sol

Papar

100 g mrkve

100 g svinjskemasti

150 g Bio veggie soja u komadima

150 ml prošeka

10 g griza

200 ml mlijeka

Postupak:

Batak i zabatak pažljivo odkostimo. Kosti posolimo i na malo masti u malom višem lončiću dobro prepržimo. Dodamo sitno sjeckanu mrkvu i pola sjeckanog luka, malu ravnu žličicu brašna, malo vode i prošek. Kuhamo u glatki i ne pregusti umak. Umak procijedimo kroz fino sito i u njega dodamo kuhane kestene. Kuhamo još par minuta, po potrebi začinimo paprom, solju i šećerom te stavimo sa strane.

Na malo masti prepržimo drugu polovicu sitno sjeckanog luka. Jetru očistimo od žilica i nasjeckamo na sitne kockice. Pomiješamo s prženim lukom, jednim bjelanjkom i malo grisa. Začinimo. Jetrenom smjesom punimo odkošteni batak, koji onda zamotamo u pancetu. Pečemo u pećnici oko 35 minuta na 170C.

U međuvremenu, komadiće soje namačemo u toploj vodi oko 20 minuta. Tada ih kuhamo još 10 minuta. Kuhane sojine odreske dobro ocijedimo i narežemo na prutiće. Začinimo s malo soli i majčinom dušicom te prelijemo s malo otopljenog maslaca i dobro promiješamo. Na ostatku maslaca prepržimo 15 g brašna. Dodamo mlijeko, muškatni oraščić i posolimo. Kad se malo zgusne, maknemo s vatre i pomiješamo sa sojinim odrescima.

Tu masu lagano pomiješamo sa snijegom od dva bjelanjka. Masom napunimo namašćene keramičke posude i pečemo u pećnici na 180C oko 15 minuta. Poslužimo s punjenim batkom i umakom od prošeka i kestena.