Ostalo

Recept prema Morani i Domagoju

Press
28.09.2017 23:00

Sastojci:

400 g ramsteka

10 g radiča

5 g peršina

5 g mente

5 g timijana

35 g inćuna

Režanj češnjaka

40 g svježeg zelenog čilija

Med

Bijeli vinski ocat

10 g krumpira

Jedno jaje

25 g oštrog brašna

25 g glatkog brašna

5 dcl maslinovog ulja

20 g patlidžana

10 g cherry rajčica

10 g digestive keksa

Šećer, maslac, maline

Šećer u prahu

Maraschino

Philadelphia sir

Limun

Ekstrakt vanilije

Slatko vrhnje

Postupak:

Za paštu od patlidžana napravimo smjesu za tagliatelle, od brašna, jaja, ulja i soli, po potrebi uz dodatak vode. Zamijesimo tijesto i ostavimo da odstoji. Za to vrijeme pripremimo patlidžan narezan na pravilne kockicei popržimo ga na maslinovom ulju na tavi, dok se ne karamelizira. Za to vrijeme skuhamo tjesteninu u slanoj vodi, 3-5 minuta (tjesteninu smo prethodno razvaljali na tanko i rezali pravilne tagliatelle).Dodamo češnjak, cherry rajčicu i feta sir u patlidžan, podlijemo svodom od tjestenine te na kraju dodamomaslac i parmezan.

Za chimichurri stavimo peršin, mentu, timijan, inćune, češnjak, čili, med, maslinovo ulje i ocat u blender i ugrubo izblendamo (ne u kašu!). Ostavimo sa strane. Za to vrijeme zagrijemo tavu smalo ulja, začinimo ramstek s obje strane solju i papromte pečemo s obje strane po 2-3 minute. Meso ostavimo sa strane da odmori. Radič popržimo sa svih strana na jakoj vatri, može i malo pocrniti da dobije bolji okus. Krumpir ogulimo i odrežemo na kriške, ali pritommora biti dobro posušen. Zagrijemo pećnicu na 220 stupnjeva. Limun također narežemo na kriške, dio limuna iscijedimo po krumpiru, a ostatak kriški iskoristimo za pečenje. Krumpiru dodamo češnjak, timijan, maslinovo ulje, sol i papar. Posložimo krumpir s kriškama limuna po plehu i stavimo peći na 30 minuta, povremeno ih okrećući kako bi dobili boju sa svih strana i ispekli se do kraja.

Grubo razmrvimokekse u mužaru. Rastopimo šećer sa žlicom vode i pustimo da se karamelizira. Razmrvljene kekse pomiješamo skaramelom. Smjesu izlijemona masni papir i pustimo da se ohladi i stisne, te zatim opet razmrvimo. Maline pospemo sa maraschinom i šećerom u prahu. U posudi pomiješamo krem sir, šećer u prahu, sok od limuna i vaniliju. Zasebno istučemo vrhnje za šlag i umiješamo u njega smjesu sira. U čašice obložene prozirnom folijom ulijemo smjesui poravnamo po dnu. Ostavimo u hladnjaku do serviranja. Kada serviramo, okrenemo naš kolač iz čašice i pospemo ih po vrhukeksimate aranžiramo malinama i šećerom u prahu.