Sastojci
Teleća lopatica
Mrkva, 500 g
Luk crveni, 750 g
Korijen celera
Pastrnjak, 2 komada
Češnjak 1 glavica
Špek u komadu, 450 g
Bijelo vino, 0,5 l
Vrhnje za kuhanje 0,2 l
Maslac, 200 g
Krutoni kruha prženi, 400 g
4 jaja
Mlijeko, 1 l
Sjemenke razne, 200 g
Svježe začinsko bilje
Grožđice zlatne, 100 g
Prošek, 0,2 l
Bučino ulje, 0,1 l
Brašno oštro, 100 g
Krušne mrvice
Postupak
Lopaticu našpikati špekom ičešnjakom,posoliti, zatim posipati brašnom, zapeći sa svih strana. Dodati narezano korjenasto povrće i jedan dio crvenog luka (drugi dio ostaviti za okruglice). Kad se zapeče, dodati bijelo vino. Nakon što prokuha dodati vode te začinsko bilje, pirjati dok meso ne omekša. Izvaditi ga.
Umak izmiksati, propasirati, ugrijati, dočiniti bijelim paprom, dodati vrhnje za kuhanje te grožđice namočene u prošeku. Maslac prokuhajte 10 minutate servirajtekao podlogu, a gore narežitefete teleće plećke.
Okruglice:
Krutone pofuriti mlijekom, dodati sjemenke koje ste zapržili, sol i papar. Kad se malo ohladi, dodajte jaja i bučino ulje te crveni luk koji ste zapekli na ulju (pazite da ne bude premekano). Oblikujte male loptice, uvaljajte u prezle te kuhajte u posoljenoj vodi.
Servirajte uz pašticadu. Dekorirajte.
Dobar tek!