Sastojci
Riba za brujet
700 g luka
300 g ljutike
600 g pelata
250 g mljevene rajčice
Glavica češnjaka
Stručak peršina
Maslinovo ulje
Bijelo vino
1 čašica kvasine
1 čašica prošeka
1 žlica kapara
1 žlica sjeckane ukiseljene ljutike
400 g kuhanog graha
1 ljuta papričica
Sol i papar
Postupak
Na maslinovom ulju propirjajte luk i češnjak. Dodajte nasjeckane rajčice i ostalo povrće tekuhajte dok ne dobijete gust umak u koji slažete komade ribe za brujet. Pustite da malo krčka pa podlijte bijelim vinom, kvasinom i prošekom, začinite. Kuhajte bez miješanja dvadesetak minuta ili dok riba ne bude gotova (ovisi o vrsti ribe koju koristite). Izvadite ribu i očistite od kosti pa najbolje dijelove ribe vratite u brujet zajedno s kuhanim grahom. Sve zajedno još malo kuhajte da se prožme. Pri kraju dodajte kapare i sjeckanu ljutiku.
Za prilog: palenta od krupne krupice, aromatizirana maslacem, parmezanom i začinima po želji.
Dobar tek!