Ostalo

Recept Željke Klemenčić: Brujet na fažol s palentom od krupne kukuruzne krupice

Okvirni recept

RTL.hr
16.03.2022 08:30

Sastojci

Riba za brujet

700 g luka

300 g ljutike

600 g pelata

250 g mljevene rajčice

Glavica češnjaka

Stručak peršina

Maslinovo ulje

Bijelo vino

1 čašica kvasine

1 čašica prošeka

1 žlica kapara

1 žlica sjeckane ukiseljene ljutike

400 g kuhanog graha

1 ljuta papričica

Sol i papar


Postupak

Na maslinovom ulju propirjajte luk i češnjak. Dodajte nasjeckane rajčice i ostalo povrće tekuhajte dok ne dobijete gust umak u koji slažete komade ribe za brujet. Pustite da malo krčka pa podlijte bijelim vinom, kvasinom i prošekom, začinite. Kuhajte bez miješanja dvadesetak minuta ili dok riba ne bude gotova (ovisi o vrsti ribe koju koristite). Izvadite ribu i očistite od kosti pa najbolje dijelove ribe vratite u brujet zajedno s kuhanim grahom. Sve zajedno još malo kuhajte da se prožme. Pri kraju dodajte kapare i sjeckanu ljutiku.

Za prilog: palenta od krupne krupice, aromatizirana maslacem, parmezanom i začinima po želji.

Dobar tek!