Ostalo

Rimski njoki punjeni škampima s ribljim veloute umakom

Press
06.12.2017 23:00

Sastojci:

Griz

Jaja

Orada

Crveni luk

Maslac

Vlasac

Ribani parmezan

Češnjak

Jaje

Mlijeko

Bijelo vino

Lovorov list

Sol

Papar

Brašno

Priprema: Od maslaca, griza, soli, papra i malo parmezana skuhamo gustu kremu. Škampe očistimo i usitnimo kao za tartar, začinimosolju, s malo češnjaka i malo bjelanjka, dobro pomiješamo.U masu od griza dodamo 2 žutanjka i dobro promiješamo, pola mase izlijemo na pleh na papir za pečenje, poravnamo lopaticom za kreme. Na svaka 3 cm lijevo i desno, gore i dolje napravimo prstom malo udubljenje u koje stavimo žlićicu mase od škampa, prelijemo nježno ostalu polovicu griza te opet poravnamo lopaticom.Stavimo brzo hladiti. Kad se griz ohladio, nakon cca 15 min, prstenom od 5 cm izradimo krugove, pazeći da nam masa od škampa uvijek pogodi sredinu prstena. Pažljivo prenesemo rimske njoke namašćenom lopaticom na drugi pleh papirom za pečenje i pospemo ribanim parmezanom. Od komada orade, crvenog luka, maslaca,malo brašna, lovora, mlijeka i bijelog vina skuhamo veloute umak, začinimo i procijedimo kroz sitno sito. Rimske njoke zapečemo u zagrijanoj pećnici do svijetlosmeđe boje na 190 stupnjeva. Serviramo s velouti umakom i pospemo sjeckanim vlascem.