Sastojci:
Recept za glavno riblje jelo (vrijeme pripreme 75/ 60 min)
Lignje punjene umakom Romesco
Postupak: očistiti lignje, osušiti ih i sitno nasjeckati krakove, na maslinovom ulju prepržiti pancetu 5 minuta dok ne bude hrskava, izvaditi i odložiti. Popržiti narezane krakove, luk, 2 režnja češnjaka, majčinu dušicu, narezanu sušenu rajčicu – oko 5 minuta da omekša;
Umiješati pancetu, (može se usitniti u blenderu) zatim mrvice, bosiljak i sok od limete, začiniti solju i paprom, odložiti, lignje napuniti nadjevom i zatvoriti otvor čačkalicama.
Lignje staviti u veći pladanj za pečenje i preliti dvjema žlicama vode i ulja, staviti u zagrijanu pećnicu na 230 stupnjeva, peći oko 20 minuta. Preostalo ulje zagrijati, pržiti češnjak 3 minute, dodati svježe sjeckane rajčice, chilli i origano, te lagano pržiti 15 minuta prije nego se umiješa crvena paprika, pržiti još 5 minuta (ukoliko želite gušću smjesu izmiješati je u blenderu), preliti preko liganja i po tanjuru.
Staviti lignje na tanjur, preliti umakom srednje gustoće, dekorirati cherry rajčicama koje su se pekle u pećnici s lignjama istovremeno.