Recept za glavno mesno jelo (vrijeme pripreme 75/60 min)
1. Mesne okruglice na švedski način
Postupak: Prvo je potrebno narezati pecivo na kockice, preliti vrelim mlijekom, da omekša. Za to vrijeme staviti u posudu mljeveno meso, sve začine, jaja, te kad su se razmekšale, žemlje staviti u smjesu s mesom i umijesiti homogenu smjesu, začiniti solju i paprom po ukusu, dodati sitno sjeckani peršin. Oprati ruke u hladnoj vodi i vlažnim rukama formirati okruglice i uvaljati svaku u škrobno brašno. Na teflonskoj tavi ugrijati ulje, popržiti okruglice do zlatnožute boje, izvaditi i umotati u alu-foliju. Za to vrijeme na ulju u kojem su se pekle okruglice staviti vrlo malo češnjaka sitno sjeckanog, dodati maslac, senf, malo soka od limuna, staviti jednu krišku limuna da kratko prokuha, razmutiti slatko vrhnje s vodom i zaliti umak da prokuha još malo, preliti u posudu visoku za miksanje i štapnim mikserom izraditi umak u glatku smjesu. Vratiti u čistu tavu, dodati okruglice sve zajedno još 1-2 minute zajedno prokuhati i staviti sitno sjeckani vlasac.
Servirati na tanjur umak, na njega okruglice 5-6 komada, dodatno preliti umakom i ukrasiti s nekoliko dugačkih vlati vlasca. Servirati se može s mladim krumpirom kuhanim i sotiranim na malo maslaca.