Ostalo

Sanja i Željko: Predjelo od celera, oraha i sira, puretina na poseban način s umakom od gljiva, mousse od...

Press
09.02.2017 23:00

Menu od 3 slijeda (toplo predjelo, glavno jelo, desert) vrijeme pripreme 75 min

Sanja i Željko, 321 kuhaj 1

Predjelo od celera, oraha i sira

Očistite celer i malo začinite, narežite na tanje kriške. Oljuštite orahe na polovice i stavite u posudu s celerom. Dodajte ementaler isjeckan na kockice i promiješajte. U drugu zdjelu promiješajte gorgonzolu s mlijekom da bi se dobio umak. Prelijete salatu umakom, začinite solju, paprom te prelijte maslinovim uljem i promiješajte.

Sanja i Željko, 321 kuhaj 2

Glavno jelo- Puretina na poseban način s umakom od gljiva

Na dijelu ulja pirjajte šampinjone. Kada voda ispari, maknite s vatre, dodajte limunov sok, vrhnje, papar i vratite na vatru te pustite neka prokuha kako bi se umak zgusnuo. Ako volite pikantno, dodajte više papra. Luk narežite na kolute i pecite na dijelu zagrijanog ulja dok ne postanu hrskavi.

Izvadite ih i na istom ulju pecite oguljene rajčice narezane na kolute dok ne omekšaju. Odreske pažljivo istucite, natrljajte Vegetom, pospite paprom i naglo ispecite na preostalom ulju. Na vrući odrezak stavite dimljeni sir, pa redom: pečeni luk, pečene rajčice i sve obilno prelijte umakom od šampinjona.

Sanja i Željko, 321 kuhaj 3

Desert: Mousse od šljiva s mascarpone kremom

Staviti kuhati 0,05l aceta balsamica, 0,1l sherry likera, 100 grama smeđeg šećera, 0,1kg maslaca, jedan štapić cimeta 0.001kg, šest klinčića 0,001kg, muškatni orašćić prstohvat (manje od 0.001kg), sadržaja mahune vanilije, staviti 2 kriške neprskanog limuna, staviti da prokuha cca 5 minuta. Dodajte šljive i smjesu opet prokuhajte. Nakon toga šljive (nekoliko da ostanu al dente kuhane) odvojite od tekućine i stavite sa strane (za dekoraciju i serviranje). Izvadite klinčiće i štapić cimeta, mahunu vanilije.Dio šljiva stavite u posudu i štapnim mikserom izradite u glatki pire, pomiješajte s još tekućine od kuhanih šljiva. Servirajte hrpicu izlomljenih cornflakesa, mousse od šljiva, položite komade šljiva na njega, stavite pokraj kremu od mascarponea sa strugotinama limunove korice, ukrasite listićima mente.

Slatko vrhnje izlupati u šlag. Mascarpone izmiksati sa šećerom u prahu, dodati žlicu meda, te ručno lačom lagano pjenjačom ili kuhačom umiješati pripremljeni šlag. Stavite u slastičarsku vrećicu i stavite u hladnjak da se stisne. Stavite mousse od šljiva, stavite polovice ukuhanih šljiva i dekorirajte kremom od mascarponea uz pomoć slastičarske vrećice. Na kremu stavite strugotine limuna.

Potrebno za izradu recepta: dresir slastičarska vrećica sa srednje velikim nastavkom (zvjezdasti),

Štapni mikser, visoka uska posuda za miksanje 2x, ribež

Chardonnay ledena berba