Najprostranjenije jelo Bliskog Istoka svakako su pržene okruglice od mljevenog slanutka ili boba, odnosno falafel. Ovo aromatično, bezmesno jelo izmislili su egipatski beduini, a s vremenom su postale rasprostranjene diljem svijeta kao dio brze hrane. Baš kao što će i chef Špiček pokazati niže u video-receptu, falafel se vrlo lako priprema, a omiljen je i među djecom koja vole jela s povrćem i lepinjom (no tada izbjegnite ljutu papriku u receptu).
Uz falafel obično se poslužuje i tahini umak. Možete ga naći u trgovinama, ali i napraviti sami tako da promiješate mljeveni preprženi sezam s maslinovim uljem u kremastu smjesu sličnoj pašteti.
Sastojci:
500 g slanutka, namočenog u vodi preko noći
1 glavica crvenog luka
1 zelena paprika
1 ljuta paprika
3 češnja češnjaka
1 žličica češnjaka u prahu
1 žličica suhe izmrvljene paprike
žličice papra
2 žličice kumina
2 žličice korijandera
1 žličica soli
žličice praška za pecivo
1 vezica peršina
Dobar tek!