Sastojci:
2 kom kora za štrudle (debele s jajima)
600 g fileta grdobine
500 g svježih škampi
300 g špinata
100 g krumpira (1 komad)
2 g kardamoma u prahu
200 g čičoke
Maslac
50 g dimljene pancete
Češnjak
Jaje
Sol
Papar
300 ml mlijeka
Maslac
Postupak:
Od fileta grdobine, pola bjelanjka, soli i pola češnja češnjaka, izradimo u blenderu tvrđi farce . Škampe očistimo. Razmažemo farce na donji dio kore visine 4 cm i debljine 1 cm. Na farce utisnemo i rasporedimo posoljeno meso škampa u sredinu. Štrudlu pažljivo narolamo. Pritisnemo štrudlu na ravnoj površini nježno, tako da postane trokutasta. Prerežemo štrudlu na dvije manje. Štrudle pržimo na tavi sa sve tri strane na 3 mm ulja na jako slaboj vatri i to tako da stranu gdje je završetak štrudle, pržimo prvu do tamne hrskave boje.
Špinat skuhamo u slanoj vreloj vodi oko 2 minute te ga odmah prebacimo u hladnu vodu. Dobro ga ocijedimo. U manjoj posudi kuhamo oguljeni i na ploške narezani krumpir u 300 ml vode. Kuhani krumpir usitnimo štapnim mikserom u pola vode od kuhanja. Dodamo palo maslaca, pol češnja češnjaka, kardamom i špinat te izradimo u glatku kremu koja mora biti rjeđa od krem juhe. Po potrebi dodamo još vode od kuhanog krumpira. Posolimo.
Oguljene čičoke kuhamo u posoljenom mlijeku. Procijedimo i izradimo pire. Dodamo maslac i još začinimo po potrebi.
Pancetu narežemo na sitne kockice, prepržimo do hrskavosti. U pire možemo dodati i malo masnoće od pancete. Pospemo po pireu. Poslužimo i sve ostale komponente.