Ostalo

Štrudla od grdobine i škampa sa špinat kremom i pireom od čičoke i špeka

Press
06.05.2018 09:02

Sastojci:

2 kom kora za štrudle (debele s jajima)

600 g fileta grdobine

500 g svježih škampi

300 g špinata

100 g krumpira (1 komad)

2 g kardamoma u prahu

200 g čičoke

Maslac

50 g dimljene pancete

Češnjak

Jaje

Sol

Papar

300 ml mlijeka

Maslac

Postupak:

Od fileta grdobine, pola bjelanjka, soli i pola češnja češnjaka, izradimo u blenderu tvrđi farce . Škampe očistimo. Razmažemo farce na donji dio kore visine 4 cm i debljine 1 cm. Na farce utisnemo i rasporedimo posoljeno meso škampa u sredinu. Štrudlu pažljivo narolamo. Pritisnemo štrudlu na ravnoj površini nježno, tako da postane trokutasta. Prerežemo štrudlu na dvije manje. Štrudle pržimo na tavi sa sve tri strane na 3 mm ulja na jako slaboj vatri i to tako da stranu gdje je završetak štrudle, pržimo prvu do tamne hrskave boje.

Špinat skuhamo u slanoj vreloj vodi oko 2 minute te ga odmah prebacimo u hladnu vodu. Dobro ga ocijedimo. U manjoj posudi kuhamo oguljeni i na ploške narezani krumpir u 300 ml vode. Kuhani krumpir usitnimo štapnim mikserom u pola vode od kuhanja. Dodamo palo maslaca, pol češnja češnjaka, kardamom i špinat te izradimo u glatku kremu koja mora biti rjeđa od krem juhe. Po potrebi dodamo još vode od kuhanog krumpira. Posolimo.

Oguljene čičoke kuhamo u posoljenom mlijeku. Procijedimo i izradimo pire. Dodamo maslac i još začinimo po potrebi.

Pancetu narežemo na sitne kockice, prepržimo do hrskavosti. U pire možemo dodati i malo masnoće od pancete. Pospemo po pireu. Poslužimo i sve ostale komponente.