Ostalo

Štrudla od hlapa, krema od špinata, čips od celera

Danijela i Josip

RTL
10.03.2021 09:44

Sastojci:

1 veći hlapili dva manja

500 grama špinata

150 grama krumpira

3 grama kardamom u prahu

1 kom korijena celera

2 kom kore za štrudle, debele s jajima

250 grama kozicasitnihsvježihbez ljuski

2 grama češnjaka u prahu

100 ml vrhnja za kuhanje

500 ml mlijeka

500 grama oštrog brašna

Sol

Papar

20 grama maslaca

1 jaje


Priprema:

Hlapa očistimo. Oljuštimo krumpir, narežemo na male kockice i kuhamo u slanoj vodi. Ocijedimo. Špinat blanširamo u vreloj vodi 1 min, ohladimo i ocijedimo. Korijen celera ogulimo, prepolovimo te narežemo na što tanje ploške (čips), posolimo i polijemo mlijekom. Očišćene kozice stavimo u blender, dodamo bjelanjak, sol i češnjak u prahu i blendamo tako dugo dok se masa ne pretvori u tijesto poput plastelina (tzv. fars ). Čisto meso od hlapa narežemo na kocke 1x1 cm. Odmotamo 1 koru za štrudle te je premažemo s polovicom farsa (paste od kozica) i to samo 2/3 kore gledajući od dolje prema gore. Na fars stavimo usitnjenog hlapa, posolimo i popaprimo te sve zarolamo u štrudlu. Štrudlu utisnemo rukama kako bi smo dobili trokutasti oblik kao čokolada Toblerone . Prerežemo štrudlu na pola da dobijemo dva manja valjka. Isto ponovimo i s drugim listom za štrudlu. Štrudle pečemo na tavi na laganoj vatri, prvo sa stranom na dolje gdje se vidi početak kore za štrudle, kako nam se ne bi odmotavala. Sve 4 štrudlice pečemo sa sve 3 strane oko 5-6 min dok ne dobiju lijepu smeđu boju. Otopimo maslac i stavimo ga u blender zajedno s krumpirom, sameljemo u finu kremu, dodamo kardamom i posolimo. Narezani čips ocijedimo i uvaljamo u oštro brašno te fritiramo u vrućem ulju dok ne posmeđi. Pržene štrudlice prerežemo ukoso s nožem žagicom . Poslužimo kremu od špinata na sredinu tanjura, na nju položimo štrudlice i okolo posipamo i čips od celera.