Sastojci:
400 g svinjske pisanice
750 g suhihšljiva
3 dcl domaće šljivovice
150 ml kiselog vrhnja
6 dcl slatkog vrhnja
List peršina
Jaja
Priprema:
Pisanicu napunitesuhim šljivama koje smo malo hidrirali, odstranili koštice i napunili maslacem. Napraviteudubinu u sredini cijelom dužinom svinjskog filea (za izradu udubine može poslužiti i drška kuhače). Udubinu ispunitesuhim šljivama (dio šljiva ostavite za umak). Roladu potom posolitei popapritesa svih strana.
U dubljoj tavi zagrijte ulje te na njemu ispecite meso sa svih strana, dok ne postane rumeno. Pazite da meso ne prepečete, pisanica je vrlo meka i delikatna. Kad je pečeno, izvadite ga i odložite na tanjur sa strane.
Ostatak suhih šljiva narežite na rezance te ih, zajedno s vinom, dodajte u tavu u kojoj ste pekli pisanice. Iskuhavanjem smanjite količinu vina na trećinu. Zatim dodajte kiselo i slatko vrhnje pa kuhajte još nekoliko minuta dok ne dobijete gusti umak. Ako je umak ispao pregust, razrijedite ga s malo vode te ponovno zakuhajte.
Na kraju ulijte domaću rakiju šljivovicu te kuhajte jednu do dvije minute, kako bi alkohol ispario. U tako pripremljeni umak vratite ranije ispečene pisanice i pustite kratko da se svi okusi prožmu. Kod serviranja posipajte sitno sjeckanim peršinovim listom.
Za tagliatelle napravitetijesto od jaja i brašna, dodajtevodu, pustite da odmori. Valjajtena tanko i režite narezance, koje potom skuhajte u vrućoj slanoj vodite dobro maslacem zamastite da se ne zalijepi.