Ostalo

Teleći crepinette s pistacijama, umakom bernaisse i pireom od karfiola sa šitake gljivama

Press
18.04.2018 09:00

Sastojci:

600g telećeg mljevenog mesa

Kajenski papar

30 g kadulje

100 g pistacije

Jedno jaje

100 g svinjske maramice

Pola glavice karfiola

200 g krumpira

250 g maslaca

20 ml alkoholnog octa

100 ml bijelog vina

2 ljutike

Papar po želji

Dva žutanjka

20 g krasuljice

30 g estragona

Sok od pola limunova

200 g šitaki gljiva

Priprema:

Mljeveno teleće meso posolimo, začinimo kajenskim paprom i usitnjenom kaduljom. Dodamo 1 bjelanjak, pistacije i sve dobro rukama promiješamo. Oblikujemo male ovalne polpete, dovoljno će biti 6 komada. Svaku polpetu umotamo u svinjsku maramicu. Pečemo u zagrijanoj pećnici na 200 oko 6-7 minuta. Crepinette izvadimo i držimo na toplom. Od krumpira, karfiola i maslaca izradimo pire. U maloj tavi staklasto prepržimo sitno sjeckanu ljutiku, dodamo bijelo vino i ocat. Reduciramo na pola. Procijedimo u posudu za kuhanje na pari, dodamo nasjeckani estragon i krasuljicu, sok pola limuna, sol i žutanjke te lagano ulijevamo rastopljeni maslac miješajući na pari dok ne dobijemo kremast umak. Šitake gljive sotiramo kratko na vreloj tavi. Na kraju začinimo. Serviramo sve komponente na tanjur.