Ostalo

Tradicionalne talijanske lazanje

Press
13.09.2017 22:00

Sastojci:

500 g mljevene junetine

800 g sjeckane rajčice

12 listova lazanja (koje nije potrebno kuhati)

80 g luka

3 češnja češnjaka

5 žlica maslinova ulja

žličice šećera

1 žlica kapara

1 žličica sušenog origana

20 g maslaca

30 g crnih maslina bez koštica

2 žlice svježeg nasjeckanog bosiljka

400 g mozzarelle

30 g parmezana

sol i papar

Priprema:

Na 2 žlice dobro zagrijanog maslinova ulja pržite do zlatno žute boje sitnije narezani luk. Dodajte protisnuti češnjak, mljevenu junetinu, sol, papar i pirjajte 20 minuta uz povremeno lagano podlijevanje vodom.

U drugu posudu na preostalo maslinovo ulje dodajte sjeckanu rajčicu, kapare i origano. Kad zakipi, dodajte narezane masline i šećer, posolite i popaprite pa pirjajte na laganoj vatri 10-ak minuta. Umiješajte nasjeckani bosiljak i maknite s vatre.

Posudu za lazanje (otprilike 20 x 34 cm) premažite maslacem, na dno položite 4 lista lazanja, pa po njima rasporedite pola količine pripremljenog umaka. Po umaku rasporedite pola količine pripremljenog mesa, pospite sa 100 g naribane mozzarelle i poklopite s četiri lista lazanja. Postupak ponovite i završite s listovima lazanja.

Posipajte preostalom naribanom mozzarellom i parmezanom. Pecite 35-40 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 stupnjeva.

Poslužite toplo uz salatu po želji.