Sastojci:
500 g mljevene junetine
800 g sjeckane rajčice
12 listova lazanja (koje nije potrebno kuhati)
80 g luka
3 češnja češnjaka
5 žlica maslinova ulja
žličice šećera
1 žlica kapara
1 žličica sušenog origana
20 g maslaca
30 g crnih maslina bez koštica
2 žlice svježeg nasjeckanog bosiljka
400 g mozzarelle
30 g parmezana
sol i papar
Priprema:
Na 2 žlice dobro zagrijanog maslinova ulja pržite do zlatno žute boje sitnije narezani luk. Dodajte protisnuti češnjak, mljevenu junetinu, sol, papar i pirjajte 20 minuta uz povremeno lagano podlijevanje vodom.
U drugu posudu na preostalo maslinovo ulje dodajte sjeckanu rajčicu, kapare i origano. Kad zakipi, dodajte narezane masline i šećer, posolite i popaprite pa pirjajte na laganoj vatri 10-ak minuta. Umiješajte nasjeckani bosiljak i maknite s vatre.
Posudu za lazanje (otprilike 20 x 34 cm) premažite maslacem, na dno položite 4 lista lazanja, pa po njima rasporedite pola količine pripremljenog umaka. Po umaku rasporedite pola količine pripremljenog mesa, pospite sa 100 g naribane mozzarelle i poklopite s četiri lista lazanja. Postupak ponovite i završite s listovima lazanja.
Posipajte preostalom naribanom mozzarellom i parmezanom. Pecite 35-40 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 stupnjeva.
Poslužite toplo uz salatu po želji.