Ostalo

Zeljanica

Recept Željke Klemenčić

RTL.hr
10.04.2021 08:00

Sastojci:

Tijesto

glatko brašno (malo zagrijano)

maslinovo ulje

mlaka voda

malo soli

ocat

Nadjev

sol

ocat

maslac

svježi sir

kopriva

kiselo vrhnje

feta sir

jaja

(količine odrediti prema vlastitom nahođenju)


Priprema:

Izmiksati brašno i sol pa miješajući dodati mlake vode i napraviti mekano tijesto. Dodati ulje i kvasinu te miješajte dovoljno dugo da tijesto postane vrlo elastično. Oblikujte ga, premažite uljem i ostavite da odstoji pokriveno u zagrijanoj posudi oko 20 minuta. Rasprostrite čisti stolnjak i lagano pobrašnite. Razvaljajte valjkom, zatim oprezno rukama razvucite tanko na sve strane dok ne postane prozirno. Pazite da se ne podere. Ostavite na stolnjaku da se malo posuši. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Razvučeno tijesto poškropite rastopljenim maslacem. Premažite nadjevom 3/4 tijesta. Krajeve preklopite preko smjese i počnite savijati tijesto. Prebacite savijaču na lim premazan uljem i premažite ga jajem pa pecite oko 45 minuta dok ne dobije zlatnu boju.