
Osim što je prepun vitaminima C, B6 i B1, konzumacijom hrena unijet ćete i više nego potrebne količine željeza, kalcija i magnezija. To su znali i antički Grci koji su ga smatrali magičnim plodom, te uz pomoć kojega su liječili bolove u mišićima, a navodno služi i kao afrodizijak. Osim toga, djeluje protiv raznih upala grla i dišnih puteva, pospješuje disanje i općenito pridonosi poboljšanju probave i imuniteta, a pospješuje i cirkulaciju.
Hren se može obraditi i servirati na mnogo načina – svjež kao prilog uskršnjem doručku, kao umak uz namočeni kruh i kiselo vrhnje, a u kombinaciji s jabukom može biti zanimljiva salata. Koristi se i u raznim dipovima, a brojni ljubitelji hrena ga predlažu kao alternativu umjetnim ljutim začinima i umacima. Odgovara uz sve vrste mesa, a pogotovo uz govedinu, kobasice i šunku, no fino se sljubljuje i s ribom.
A ono što se s njim ne smije raditi jest - pržiti ga na ulju!
"Hren nikada pržiti na ulju. Pustit će gorčinu.Ako ga pržiš, provrtiti ga kratko. Njega staviti u tekućinu", objasnio je Tomislav Špiček Mirjani i Neveni.
Nove epizode showa 'Tri, dva, jedan - kuhaj!' gledajte od ponedjeljka do četvrtka od 21 sat na RTL-u!