"Luk je baza svakog jela. Sve prave kuharice, a i one koje će to postati, to moraju znati", kaže predsjednik žirija ' Tri, dva, jedan - kuhaj! 'chef Tomislav Špiček .
"Najbitnije je dobro izdinstati, ispeći, luk, na smeđe. On će dati pravi okus", objasnio je.
No nije svejedno koju vrstu luka koristite pri kuhanju svojih jela. Naime, svaka vrsta ima svoje specifičnosti i daje drugačiji okus hrani pa odabirom luka zapravo dajemo i okus jelu.
Luk koji zbog žestine ne možete konzumirati sirovog, najbolji je za teže stvari: gulaš, paprikaš, čobanac, kojima daje posebnu pikantnost. Za to je najbolji žuti luk , koji je intenzivan kad je sirov, no tijekom kuhanja daje jelima slatkoću i kremoznost. Odličan je i za karameliziranje.
Ljubičasti luk , koji inače nazivamo dalmatinska kapula, blažeg je okusa i odlično se slaže s ribom i morskim plodovima, kao i u raznim salatama. Zahvaljujući svom slatkom okusu, od njega se priprema marmelada koja se kombinira s mesom.
Ljutika se često koristi u laganim, blagim umacima, paštetama i namazima, sitno sjeckana.
Luk srebrenac vrlo je blag pa se može jesti sirov. Odličan je za sendviče i salate.
I mladi luk se jede sirov, a može se i kratko kuhati ili pržiti. Također je izvrstan u salatama, a jede se i njegov zeleni dio.
"Najbolje ide uz kuhanu šunku", rekao je u jednoj od prošlih sezona Špiček.
A novu, devetu sezonu showa 'Tri, dva, jedan - kuhaj!' gledajte od ponedjeljka do četvrtka od 21 sat na RTL-u!