Poznat je velik broj različitih žitarica, ali nažalost tek mali dio koristimo u prehrani. U nastavku pročitajte više o zdravim vrstama žitarice i počnite jesti raznovrsno!
Na primjer, jeste li znali da amarant sadrži tri puta veće količine vlakana i pet puta više željeza od pšenice? Zbog svoje hranjive vrijednosti – kombinacije bjelančevina, ugljikohidrata, vitamina B1 i E te minerala, amarant je danas dobro prepoznata namirnice koju možete nabaviti u gotovo svakoj bolje opremljenoj trgovini. Od amaranta možete pripremati ukusna slana ili slatka jela.
Proso je još jedna fantastična žitarica koju bi svakako trebali uključiti u svoj režim prehrane. Odličan je izvor proteina, vitamina A i B te magnezija, željeza i fosfora. Proso regulira probavu, čisti organizam, jača imunitet. Te se preporučuje trudnicama i dojiljama. Proso također ima i kozmetički učinak jer sadrži salicilnu kiselinu koja djeluje na izgled kože, kose i noktiju. Za pripremu prosa potrebno je svega desetak minuta, a možete ga koristiti za pripremu kaša, pudinge, kolače ili u slanim jelima ga možete koristiti u juhama, pripremati s povrćem u woku ili na tavi.
U ovim zimskim mjesecima svakako se preporučuje konzumacija heljde. Zašto? Zato što heljda jača imunitet i podiže tjelesnu temperaturu. Ova žitarica je bogata proteinima, vitaminima E i B te kalcijem, željezom i magnezijem. Često se koristi kao zamjena za rižu i u pripremi kaša, ali je možete koristiti i u pripremi salata, palačinki ili nadjeva.
Svakako bi još trebali probati i bulgur koji se dobiva od durum pšenice. Bulgur je manje kaloričan od riže, a predstavlja fantastičan izvor vitamina, minerala i proteina. Neke studije su pokazale da pomaže u snižavanju kolesterola te je odličan za zdravlje probave. Također, pomaže u kontroli tjelesne težine jer produžuje osjećaj sitosti. Vrijeme pripreme je kratko, a bulgur možete koristiti u salatama te kao dodatak mesnim jelima, povrću ili ribi.