Prvi cheesecake nastao je na grčkom otoku Samosu, 2000 godine prije Krista. Grcima je cheesecake predstavljao gestu gostoprimstva, a posluživao se i kao svadbena torta.
Povjesničari također vjeruju da se ovaj ukusni kolač služio sportašima tijekom prvih Olimpijskih igara održanih 776. godine prije Krista. Grčki cheesecake bio je prije svega jednostavan i za njega su bili potrebni samo brašno, pšenica, med i sir od kojih se formirala torta.
Grčki pisac Athenaeus je zaslužan za prvi pisani recept ovog kolača od sira, dok je grčki liječnik Aegimus napisao knjigu o umijeću izrade cheesecakea.
Kada su Rimljani osvojili Grčku, recept za cheesecake je bio dobar plijen iz rata. Naravno, oni su modificirali ovu slasticu i prema njihovom receptu u cheesecake se stavljaju još i jaja. Kolač je jeo topao i posluživao se u posebnim prilikama.
Marcus Cato, rimski političar iz prvog stoljeća prije Krista, zaslužan je zapis najstarijeg poznatog rimskog cheesecake recepta- nekoliko stoljeća nakon što se grčki recept prvi put pojavio.
Kako su Rimljani širili svoje carstvo, tako se širio i recept za cheesecake. Stanovnici Velike Britanije i istočne Europe su počeli eksperimentirati s receptima i tako danas u svakoj europskoj zemlji postoji cheesecake stvoren u različitim kulturnim kontekstima, koristeći lokalne sastojke po kojima je određena regija poznata.
Godine 1545. tiskana je prva kuharica koja opisuje cheesecake kao slatku hranu na bazi brašna. Čak je i kuhar Henrika VIII. sudjelovao u povijesnom oblikovanju recepta za cheesecake. Naime, on je rezao sir na vrlo male komadiće i onda ih umakao tri sata u mlijeku. Nakon toga bi ocijedio sir i dodao mu jaja, maslac i šećer.
Cheesecake je stigao u SAD preko Europljana koji su emigrirali u Ameriku. Početkom 20. stoljeća cheesecake postaje veoma popularan u New Yorku. Svaki restoran je imao svoju verziju kolača. Njujorčani i dan danas smatraju da ne znate što je cheesecake, dok ne probate onaj iz New Yorka.
New York nije jedino mjesto u svijetu koje prisvaja titulu doma najboljeg cheesecakea" u svijetu. Tako su u Chicagu ponosni na svoju varijantu s kiselim vrhnjem, Talijani u svojim receptima koriste skutu, dok Japanci vole kombinaciju kukuruznog škroba i bjelanjke. U svijetu također postoje verzije s neobičnim dodacima, poput plavog sira, plodova mora ili ljutih papričica.
Bez obzira jeste li ljubitelj ovog kolača, morate priznati da je cheesecake desert koji je preživio test vremena. Od svojih najranijih zabilježenih početaka na Samosu prije više od 4.000 godina do svog sadašnjeg kultnog statusa diljem svijeta, ovaj kremasti kolač ostaje favorit za svih uzrasta.
Za sve koji ne mogu bez dobrog cheesecakea, donosimo tri provjerena recepta. U slast!
Pečeni Plazma cheesecake u newyorškom stilu
SASTOJCI:
PODLOGA:
- 150 g maslaca
- 200 g Mljevene Plazme
- 1-2 jušne žlice ekstrakta vanilije
CHEESECAKE SMJESA:
- 4 jaja
- 250 g krem sira
- 150 ml slatkog vrhnja
- 70 g Mljevene Plazme
- sitno ribana korica 1 naranče
PRELJEV:
- cijeđeni sok od 1 naranče
- 160 g šećera u prahu
PRIPREMA:
Pećnicu zagrijte na 180C. Mljevenu Plazmu, maslac narezan na kockice i ekstrakt vanilije stavite u mikser da se izmiksaju kako biste dobili mrvičastu smjesu. Sastojke možete sjediniti i ručno tako što ćete prstima mrviti maslac i Mljevenu Plazmu dok ne dobijete ujednačenu mrvičastu smjesu. Smjesu istresite u kalup za pečenje s odvojivim dnom promjera 22 cm pa je prstima utisnite na dno i uz rubove kalupa. Vilicom je probodite na nekoliko mjesta pa stavite u pećnicu na 10 minuta.
Za to vrijeme pripremite cheesecake smjesu. Umutite jaja i šećer, dodajte krem sir, slatko vrhnje i sitno naribanu koricu naranče. Sve dobro izmiješajte i ostavite sa strane.
Kada je podloga pečena, izvadite kalup iz pećnice i ulijte cheesecake smjesu koju ste pripremili. Vratite cheesecake u rernu i pecite ga još 30 minuta. Ispečeni cheesecake ostavite da se ohladi do sobne temperature pa ga stavite u frižider kako bi se dodatno ohladio prije nego što ga poslužite.
Sok od naranče pomiješajte sa šećerom u prahu i prelijte ohlađen cheesecake pri serviranju.
Recept pripremila: milinkuvar.com
Plazma Cheesecake
SASTOJCI:
PODLOGA
- 180g maslaca
- 300g Plazma Mljevene
- 5 žlica mlijeka
BIJELA KREMA
- 500ml vrhnja za šlag
- 1 kremfix
- 450g mascarpone ili svježeg kravljeg sira
- 1 vanilin šećer
- 220g šećera u prahu
- 1 želatina
- 50ml vode (za želatinu)
VOĆNA KREMA
- 450g crvenog voća (maline, borovnice, kupine)
- 100ml vode
- 4 žlice šećera
- 1 želatina
- 50ml vode (za želatinu)
PRIPREMA:
Stavite voće, vodu i šećer u jednu posudu te kuhajte 10 minuta. U posebnoj posudi prelijte želatinu vodom i ostavite da nabubri. Zatim ju malo zagrijte na vatri kako bi se rastopila (pazite da ne provrije) i u nju dodajte voće koje ste prethodno skinuli sa vatre te sve dobro promiješajte. Ostavite voćnu kremu da se ohladi.
Otopite maslac i umutite ga sa Plazma Mljevenom i mlijekom. Dobivenu smjesu prstima utisnite u okrugli kalup (promjera oko 25cm). Pazite samo da je ravnomjerno rasporedite kako bi vam podloga bila jednake debljine. Kalup s podlogom ostavite u frižideru da se stisne dok pripremate bijelu kremu.
Umutite vrhnje za šlag, dodajte kremfix, a zatim mascarpone ili svježi kravlji sir, vanilin šećer i šećer u prahu te sve promiješajte. U posebnoj posudi prelijte želatinu vodom i ostavite da nabubri. Zagrijte ju na vatri kako bi se rastopila (pazite da ne provrije), a zatim ju polako dodajte u umućeno vrhnje za šlag i sve dobro pomiješajte.
Prelijte bijelu kremu preko podloge od Plazma Mljevene . Na kraju lagano prelijte voćnu kremu koju ste prethodno ohladili. Cheesecake stavite u frižider da odstoji 6-8h. Nakon što se stisne, skinite kalup.
Cheesecake s Plazmom, makom i limunom
SASTOJCI:
PODLOGA:
- 2 šalice Mljevene Plazme
- šalice pečenih nasjeckanih oraha
- 100 g maslaca
- naribana korica od limuna
FIL:
- 500 ml slatkog vrhnja
- 500 g neslanog krem sira
- 100 g mljevenog maka
- 500 g šećera u prahu
- 1 vrećica želatine
KREMA OD LIMUNA:
- 3 žumanjka
- naribana korica od 1 limuna
- 60 ml cijeđenog soka od limuna
- 6 jušnih žlica šećera
- 1 jušna žlica maslaca
- cijeđeni sok od 1 naranče
DEKORACIJA:
- 50 g nasjeckanih pečenih oraha
PRIPREMA:
Uključite pećnicu na 175C. Maslac otopite i izmiješajte s ostalim sastojcima za podlogu. Dobivenu smjesu utisnite u kalup za tortu i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite 15 minuta, a zatim izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi do sobne temperature.
Umutite slatko vrhnje. Dodajte krem sir, mak, šećer u prahu i želatinu, i sve izmiksajte kako biste dobili ujednačenu smjesu.
Rubove ohlađenog kalupa za tortu obložite prozirnom folijom i zatim istresite kremu na koru. Kolač stavite u frižider da se potpuno ohladi.
U međuvremenu, počnite s pripremom kreme od limuna. Žumanjke, koricu od limuna, limunov sok i šećer stavite u manju posudu i sve skupa izmiješajte. Dobivenu smjesu zagrijavajte na laganoj vatri 5–7 minuta uz konstantno miješanje, a zatim je sklonite s vatre i ubacite maslac. Sve dobro izmiješajte i posudu pokrijte prozirnom folijom kako se ne bi uhvatila korica. Smjesu ostavite da se ohladi do sobne temperature.
Cijeđeni sok od naranče lijevajte u manju posudu i kuhajte 5–6 minuta, a zatim ga sklonite s vatre i ostavite da se ohladi. Dodajte kremu od limuna koju ste ranije pripremili i polako izmiješajte da dobijete gušći preljev ujednačene strukture. Dobiveni preljev ohladite do sobne temperature.
Ohlađeni kolač izvadite iz kalupa, dodajte preljev, a zatim pospite nasjeckanim pečenim orasima.
Sok od naranče pomiješajte sa šećerom u prahu i prelijte ohlađen cheesecake pri serviranju.
Recept pripremila: hlebilale.com