Korištenje ovog proizvoda u kuhinji ima brojne prednosti poput; otpornosti na visoke temperature, cijene, skraćuje vrijeme čišćenja jer nema mukotrpnog ribanja suđa te na kraju krajeva predstavlja zdraviju opciju pri pripremi kolača.
U ovo blagdansko vrijeme donosimo vam naša omiljena tri recepta za keksiće u kojima je papir za pečenje nezaobilazan pomagač u pripremi slastica.
Linzer Keksići
šalice badema
šalice smeđeg šećera
2 i pol šalice brašna
žličice praška za pecivo
žličice soli
žličice mljevenog cimeta
1 šalica maslaca
1 jaje
1 žličica ekstrakta vanilije
pekmez po izboru
Upute
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Bademe rasporedite na lim za pečenje, pecite 6 do 8 minuta i ohladite. U blenderu zatim usitnite tostirane bademe i šalice smeđeg šećera.
U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i cimet.
Koristeći mikser istucite maslac i preostali smeđi šećer, 2 do 3 minute. Dodajte jaje i vaniliju te nastavite miksati na niskoj brzini. Ubacite usitnjene bademe i mješavinu brašna. Još kratko miksajte, a zatim podijelite tijesto na dva dijela, oblikujte dvije kugle, zamotajte u prozirnu foliju te stavite u hladnjak na 2-3 sata.
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Svaki komad tijesta tanko razvaljajte i kalupom izrežite na manje komade. Lim prekrijte papirom za pečenje i posložite tijesto. Pecite do zlatno smeđe boje, 10-12 minuta uz napomenu da na pola puta okrenete keksiće u pećnici. Nakon što se ohlade, jedan dio keksića premažite s pekmezom, dok drugi dio pospite šećerom u prahu. Nakon toga jednostavno spojite kekse s pekmezom i kekse s šećerom u prahu i poslužite.
Čoko keksi
2 i pol šalice brašna
1 žličica soli
1/2 žličice sode bikarbone
1 šalica maslaca
1 šalica smeđeg šećera
1/4 šalice kristal šećera
2 jaja
1 žličica ekstrakta vanilije
2 šalice nasjeckane čokolade
1 šalica oraha, grubo sjeckani (opcionalno)
Upute
Zagrijete pećnicu na 180 stupnjeva. Pomiješajte brašno, sol i sodu bikarbonu.
U drugoj zdjeli mikserom spojite maslac i šećer. Nakon 2 minute miksanja dodajte jaja, ekstrakt vanilije te na kraju suhu mješavinu brašna te komadiće čokolade i orahe.
Lim prekrijte papirom za pečenje i sa žlicom stavljajte smjesu u malim hrpicama. Pecite 12 do 15 minuta, pričekajte da se ohlade i poslužite.
Čipkasti keksi
2 žlice maslaca
šalice kristal šećera
šalice smeđeg šećera
šalice kukuruznog sirupa
prstohvat soli
šalice brašna
šalice usitnjenih badema
Upute
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva.
U tavi na laganoj vatri zagrijte maslac, šećer, kukuruzni sirup i sol, povremeno miješajući. Uklonite s vatre i dodajte u brašno i bademe te pomiješajte smjesu.
Uzmite otprilike pola žlice smjese i stavite na papir za pečenje . Pazite da ostavite razmak između keksića. Pokušajte žlicom ili prstima oblikovati što pravilnije i tanje krugove. Pecite do zlatno smeđe boje, 5 do 7 minuta.
Ohladite prije posluživanja.
U slast! :)