O štetnosti bijelog šećera svakodnevno čitamo, no omiljene kolače možemo napraviti s prirodnim zamjenama koje su mnogo pogodnije za zdravlje. Potrebno je samo malo truda i istraživanja.
Na primjer, odlična alternativa bijelom šećeru je javorov sirup . Ovaj zaslađivač ima jakokus i najčešće se upotrebljava za izradu biskvita i peciva. Također je popularan kao preljev na palačinkama i sladoledima, a tamnija boja sirupa sugerira snažniji okus.
Od prirodnih zaslađivača, obavezno trebamo spomenuti i kokosov šećer. On je izvor vitamina C i B te sadrži željezo, cink i magnezij. Ima nizak glikemijski indeks, stoga ga mogu konzumirati i dijabetičari. Kokosov šećer možete koristiti u sokovima, žitaricama i desertima te također i u pikantnim jelima, ako poželite napraviti twist u svom obroku.
Još jedan u nizu prirodnih alternativa bijelom šećeru je agavin sirup. Slađi je od meda, stoga se koristi manja količina pri kuhanju. Agavin sirup odličan je dodatak vašoj kuhinji jer ga možete koristiti za pripremu pudinga, kolača, peciva, sokova i voćnih jogurta.
Naravno, iako je riječ o prirodnim zaslađivačima, bitno je naglasiti da je umjerenost pri konzumaciji poželjna.