Ostalo

Tea Mamut: Nered na radnoj jedinici donosi nered u glavi"!

U prvoj epizodi showa 'Tri, dva, jedan – peci' žiri je natjecateljima dao naslutiti čemu nikako nije mjesto u kuhinji, ali je udijelio i nekoliko savjeta. U nastavku doznajte gdje su naši natjecatelji griješili...

Press
13.12.2016 08:52

Tomislav Špiček, Žakline Troskot i Tea Mamut već su u prvoj epizodi natjecateljima ukazali na pogreške, bezrezervno udijelili pokoji savjet te objasnili što od njih očekuju.

1.Zamke prhkog tijesta tijekom izrade tarta

Formula za prhko tijesto je 1:2:3, odnosno jedan dio šećera, dva dijela masnoće i tri dijela brašna. Tijesto će vam biti prhkije što je veći udio masnoće u odnosu na brašno (oštro je najbolje). Prhko se tijesto tijekom pečenja ne diže jer se u njega ne stavlja ni kvasac, ni soda bikarbona ni prašak za pecivo. Žakline je naglasila kako se tijesto prilikom izrade ne smije dugo miješati jer će u protivnom postati žilavo. S obzirom da se preporuča da sastojci budu hladni, miješanjem se, naime (zbog topline), aktivira gluten u brašnu zbog kojeg tijesto može postati gumenasto i tvrdo. Tijesto u kalupu obložite aluminijskom folijom pa na nju stavite suhi grah ili utege za pečenje kako se tijesto ne bi diglo tijekom pečenja.

2.Kako do savršenog karamela?

Karamel se radi od samo četiri sastojka – šećera, vode, slatkog vrhnja i maslaca. Iako u receptu koji su dobili od žirija piše da kako postupati sa sastojcima i ne miješati, mnogima se dogodilo ono što su Žakline, Tea i Tomek i predvidjeli. Većini natjecatelja se karamel počeo kristalizirati zbog miješanja ili je postao gorak zbog pregorenog šećera. Katija i Kristina su čak triput radile svoj karamel kako bi dobile onaj savršeni.

3.Prehrambene boje

Iako Tamara i Igor nisu uspjeli napraviti 'rainbow' tortu, za bojanje biskvita koristili su prehrambene boje u gelu. Kako kaže Igor, boje u gelu su podatnije od onih u prahu i gel se lakše stopi s tijestom. Preporučaju se za bojanje fondant mase, ali i šlaga ili kreme.

4.Slatko umjesto biljnog vrhnja

Jasnin i Anitin tart jednoglasnom je odlukom žirija ocjenjen kao najboljim od svih parova. Međutim, Žakline je zamolila Jasnu da ubuduće ne koristi biljna vrhnja za šlag, nego ga izmuti od slatkog vrhnja. Prednost šlaga pripremljenog od "pravog" vrhnja, u usporedbi s njegovim imitacijama, bez sumnje je njegova nenadmašnost u punoći okusa i podatnoj teksturi.

5.Higijena i urednost u kuhinji su najbitnije

Nismo trebali dugo čekati – žiri je u obilasku radnih jedinica odmah reagirao na dvije stvari, higijenu natjecatelja i urednost pultova! Svim natjecateljima, a pogotovo onim ljepšeg spola, još je jednom naglašeno da za duge, lakirane nokte nema mjesta u kuhinji, baš kao i da se pobrinu da im kosa bude svezana u rep dok pripremaju slastice. Neuredne radne jedinice posebno su rastužile Teu, kojoj se nimalo nije svidio nered kod Tomislava i Krešimira. Nered na radnoj jedinici, nered u glavi", komentirala je najmlađa članica žirija, aludirajući na to da će njihovi kolači izgledati baš onako kao što im izgleda stol – kaotično!