1. Zašto ručno mijesiti tijesto za zlevanku?
Zlevanka je tradicionalno međimursko jelo, a karakteristična je i za sve krajeve sjevernog hrvatskog podneblja, pa se shodno tome u različitim krajevima različito zove: zlevka, zljevka... Kako kaže članica žirija Tea Mamut, kod izrade smjesa od glatkog brašna i vode ne smije se previše miješati, nego samo lagano ulupati kako bi se svi sastojci kvalitetno pomiješali. Čim se stavi prašak za pecivo, smjesa odmah mora na pečenje. Ukoliko smjesa barem malo odstoji na toplom, dogodit će se proces koji se, zapravo, mora dogoditi u pećnici, a tijesto će se pri pečenju razdvojiti. Pri miješanju smjese valja izbjeći mikser, već koristiti pjenjaču kojom se ulupaju sastojci u smjesu kao za palačinke. Žiri je još dodao kako je smjesu najbolje špatulom staviti na papir za pečenje, ne na namašćen lim, jer će se stvoreni biskvit lakše odlijepiti i neće se slomiti.
1. Što pripaziti kod izrade ganachea?
Čokoladu pri izradi ganachea ili čokoladne kreme (tamna čokolada za kuhanje i vrhnje za šlag) obavezno otopiti u zdjeli 'na parnoj kupelji'. Pripremite si dovoljno velik lonac s vodom, te duboku zdjelu. Kada voda u loncu zavrije, prekrijte ga zdjelom u kojoj je izlomljena čokolada. Ona će se otopiti već za 5-7 minuta. Žiri savjetuje da se čokolada nikada ne topi direktno na vatri, jer će se čokoladni preljev stvrdnuti, ako ne izgorjeti i time izgubiti okus i aromu, a vi ćete zabrljati desert. Kada se topi bijela čokolada valja imati na umu da posuda u koojoj se topi bude savršeno suha.
1. Što je buttercream?
Valentina i Kristina u emisiji su spomenule buttercream, odnosno kremu koja je savršena i za filanje i ukrašavanje torti, a posebno je pogodna kada se torta prekriva fondanom ili marcipanom. Za pravu kremu od maslaca potrebna su svega tri sastojka: maslac, šećer i malo mlijeka. No, ono što je žiri napomenuo prijateljicama iz Rijeke jest da je izrada ove kreme jako zahtjevna jer pri izradi treba obratiti pažnju na temperaturu kako bi se kristalni šećer pravilno otopio (ili jednostavno koristiti šećer u prahu).
1. Mascarpone krema
Za masrcarpone kremu ne treba puno sastojaka. Za onu osnovnu dovoljna su samo tri – mascarpone sir, šećer i vrhnje za šlag, koje treba miješati mikserom. Ali pazite da ne premiksate Kako kaže Tea, postoji proces koji se događa i nakon miksanja, odnosno sir mascarpone se i dalje miksa s tučenim vrhnjem nakon što mi odradimo svoj dio. Ako pretučemo sastojke, oni za nekoliko minuta mogu izgubiti svoju aromu
1. I bitan savjet Tomislava Špičeka: Prvo se jede očima!" (pazite na dekoraciju slastica, koja je jako bitna)