Potrebne namirnice:
200 g blanširanih badema
350 g grožđica
100g kandiranog limuna
100 g kandirane naranče
2 žlice bademovog ekstrakta
80 ml rum
3 žličice vanilin šećera
po 1/2 žličice mljevenih klinčića, kardamoma i svježe naribanog muškatnog oraščića
1 limun (sok i korica)
500 g brašna
1 kocka svježeg kvasca (42 g)
100 g šećera
1/8 litre mlijeka
475 g mekog maslaca
2 velika prstohvata soli
250 g šećera u prahu
Korak 1
Fino nasjeckajte bademe. Stavite u zdjelu s grožđicama, kandiranim voćem, arome badem, rum, vanilin šećera, začine, sok i koricu jednog limuna. Pomiješajte sve, poklopiti i ostaviti tri do četiri dana u hladnjaku.
Korak 2
Nakon 3-4 dana izvadite smjesu iz hladnjaka i ostavite da se ugrije na sobnoj temperaturi.
Brašno prosijte u veliku zdjelu, napravite rupu u sredini.Kvasac umrvite i rastopite u toplom mlijeku s 1 žličicom šećera. Kvasac s mlijekom uliti u zdjelu s brašnom, malo s ruba posuti s brašnom i ostaviti pokriveno na toplom mjestu oko 15 minuta.
Korak 3
Dodajte preostali šećer, 275 g maslaca i soli u brašno i dobro umijesite s mikserom. Dodati smjesu voća i badema.
Korak 4
Formirajte tijesto na pleh za pečenje i ostavite pokriveno cca 1 sat da se digne.
Korak 5
Zagrijte pećnicu na 200 .
Peći cca. 45-50 minuta, ako je potrebno prekrijte kruh papirom za pečenje, da ne potamni prejako.
Rastopiti preostali maslac pred kraj vremena pečenja.
Korak 6
Izvadite iz pećnice i još vrući premažite maslacem i pospite lagano šećerom u prahu, pa opet lagano premažite tekućim maslacem i pospite šećerom. Taj postupak ponovite dok ne potrošite sav maslac i na kraju Vam ostanu 3-4 žlice šećera u prahu za zadnje posipanje.
Korak 7
Zamotajte ohlađeni kruh odmah u aluminijsku foliju i ostavite stajati na hladnom mjestu tri do četiri tjedna (najmanje 1 tjedan) prije serviranja.