Ostalo

Biskupski kruh

Press
08.12.2016 09:46

Potrebne namirnice:

200 g blanširanih badema

350 g grožđica

100g kandiranog limuna

100 g kandirane naranče

2 žlice bademovog ekstrakta

80 ml rum

3 žličice vanilin šećera

po 1/2 žličice mljevenih klinčića, kardamoma i svježe naribanog muškatnog oraščića

1 limun (sok i korica)

500 g brašna

1 kocka svježeg kvasca (42 g)

100 g šećera

1/8 litre mlijeka

475 g mekog maslaca

2 velika prstohvata soli

250 g šećera u prahu

Korak 1

Fino nasjeckajte bademe. Stavite u zdjelu s grožđicama, kandiranim voćem, arome badem, rum, vanilin šećera, začine, sok i koricu jednog limuna. Pomiješajte sve, poklopiti i ostaviti tri do četiri dana u hladnjaku.

Korak 2

Nakon 3-4 dana izvadite smjesu iz hladnjaka i ostavite da se ugrije na sobnoj temperaturi.

Brašno prosijte u veliku zdjelu, napravite rupu u sredini.Kvasac umrvite i rastopite u toplom mlijeku s 1 žličicom šećera. Kvasac s mlijekom uliti u zdjelu s brašnom, malo s ruba posuti s brašnom i ostaviti pokriveno na toplom mjestu oko 15 minuta.

Korak 3

Dodajte preostali šećer, 275 g maslaca i soli u brašno i dobro umijesite s mikserom. Dodati smjesu voća i badema.

Korak 4

Formirajte tijesto na pleh za pečenje i ostavite pokriveno cca 1 sat da se digne.

Korak 5

Zagrijte pećnicu na 200 .

Peći cca. 45-50 minuta, ako je potrebno prekrijte kruh papirom za pečenje, da ne potamni prejako.

Rastopiti preostali maslac pred kraj vremena pečenja.

Korak 6

Izvadite iz pećnice i još vrući premažite maslacem i pospite lagano šećerom u prahu, pa opet lagano premažite tekućim maslacem i pospite šećerom. Taj postupak ponovite dok ne potrošite sav maslac i na kraju Vam ostanu 3-4 žlice šećera u prahu za zadnje posipanje.

Korak 7

Zamotajte ohlađeni kruh odmah u aluminijsku foliju i ostavite stajati na hladnom mjestu tri do četiri tjedna (najmanje 1 tjedan) prije serviranja.