Ostalo

Creme caramel

Press
13.12.2017 00:00

Sastojci:

300 ml vrhnja za kuhanje

200 ml punomasnog mlijeka

Dva štapića vanilije

8 žutanjaka

2 jaja

75 g šećera

180 g šećera (za karamel)

1 naranča

Postupak:

Pomiješamo vrhnje za kuhanje, mlijeko išećer.Vanilin štapić prerežemo uzdužno napola te ga vrhom nožića ostružemo od sredine prema kraju. Okrenemo ga te isto ponovimo od sredine prema van na drugu stranu, a zatim sve to ponovimo s drugom polovicom štapića vanilije. Dobivenu pastu od vanilije stavimo u masu od mlijeka i vrhnja pa dodamo i očišćene štapiće vanilije da izvučemo što više okusa. Ostavimo masu da prokuha te ju procijedimo. Pomiješamo žutanjke i 2 cijela jaja mikserom. Vrelu masu od mlijeka i vrhnja ulijevamo u razmućena jaja i žutanjake, stalno miješajući.

Postupak za gustu karamelu:

Pomiješamo 1 dl vode i 180 g šećera pa,miješajući, kuhamo karamelupazeći da nam ne izgori na srednje jakoj vatri. Kad karamela potamni, dodamo dvije žlice vode, pazimo da nas kod ulijevanja voda ne poprska. Kuhamo i dalje do tamnosmeđe boje, ponovno dodamo dvije žlice vode, prokuhamo. U posude za creme caramel raspodijelimo caramel umaktemasu od mlijeka i vrhnja. Creme caramel kuhamo u toploj pećnici utoploj kupki oko 40 minuta na 150C dok na dodir ne postane kompaktna kao puding. Ohladimo i uz pomoć malog nožića okrenemo na tanjur.Serviramo s nekoliko fileta naranče.

Creme caramel 321peci  maja leo

Creme caramel 321peci ivana tomislav
Creme caramel 321peci petar borko