Sastojci:
300 ml vrhnja za kuhanje
200 ml punomasnog mlijeka
Dva štapića vanilije
8 žutanjaka
2 jaja
75 g šećera
180 g šećera (za karamel)
1 naranča
Postupak:
Pomiješamo vrhnje za kuhanje, mlijeko išećer.Vanilin štapić prerežemo uzdužno napola te ga vrhom nožića ostružemo od sredine prema kraju. Okrenemo ga te isto ponovimo od sredine prema van na drugu stranu, a zatim sve to ponovimo s drugom polovicom štapića vanilije. Dobivenu pastu od vanilije stavimo u masu od mlijeka i vrhnja pa dodamo i očišćene štapiće vanilije da izvučemo što više okusa. Ostavimo masu da prokuha te ju procijedimo. Pomiješamo žutanjke i 2 cijela jaja mikserom. Vrelu masu od mlijeka i vrhnja ulijevamo u razmućena jaja i žutanjake, stalno miješajući.
Postupak za gustu karamelu:
Pomiješamo 1 dl vode i 180 g šećera pa,miješajući, kuhamo karamelupazeći da nam ne izgori na srednje jakoj vatri. Kad karamela potamni, dodamo dvije žlice vode, pazimo da nas kod ulijevanja voda ne poprska. Kuhamo i dalje do tamnosmeđe boje, ponovno dodamo dvije žlice vode, prokuhamo. U posude za creme caramel raspodijelimo caramel umaktemasu od mlijeka i vrhnja. Creme caramel kuhamo u toploj pećnici utoploj kupki oko 40 minuta na 150C dok na dodir ne postane kompaktna kao puding. Ohladimo i uz pomoć malog nožića okrenemo na tanjur.Serviramo s nekoliko fileta naranče.