Tijesto:
3 jaja, razdvojena
150 g Zvijezda stolni
1 zrela banana
60 g kokosa
130 g šećera
40 ml mlijeka ili 7 žlica
150 g glatkog brašna
7 g praška za pecivo (1/2 vrećice)
1 žlica kakaa
50 g sjeckanih oraha
žličice soli
Glazura:
- 150 g mliječne čokolade
- 150 ml vrhnja za šlag
Kokos za posuti po vrhu.
Namastite kalup za kuglof i pospite brašnom. Zagrijte pećnicu na 180C.Izgnječite bananu vilicom. U zasebnu zdjelu izmješajte brašno, prašak za pecivo, sol i kokos. Izmiksajte maslac sa pola količine šećera dok ne postanu pjenasti i potom usipajte jedan po jedan žumanjak. Dodajte odjedanput mješavinu brašna, praška, soli I kokosa te mlijeko. Na samom kraju stavite bananu i sjeckane orahe.
U zasebnoj zdjeli izmiksajte snijeg od bjelanjaka u koji postepeno dodajte ostatak šećera. Zatim 1/3 snijega umiješajte špatulom u prethodnu smjesu sa žumanjcima a onda dodajte ostatak. Smjesu podijelite na pola, u jednu dodajte kakao i kratko promiješajte. Zatim naizmjenično ulijevajte smjese u kalup kao kod mramornog kolača.Kuglof pecite oko 35 minuta Ili kad čačkalica izađe suha onda je gotovo. Za glazuru zakuhajte vrhnje, prelijte preko nasjeckane čokolade i miješajte dok se ne sjedini i nestane komadića. Prelijte preko ohlađenog kuglofa kokosom.
U slast!