Ostalo

Makovnjača i orahnjača

Press
20.12.2017 23:59

Potrebno:

Jedan svježi kvasac

Jedna žličica šećera

Jedna žličica glatkog brašna

Jedan žutanjak

Jedno jaje

Jedan vanilin šećer

100 g šećera

Naribana limunova korica

Dvije žlice ruma

1 dcl suncokretovog ulja

Pola litra mlijeka

300 g mljevenih oraha

300-400 g šećera

2 vanilin šećera

1 žlica meda

2 limunove korice

4 dcl mlijeka

1 žlica ruma

Grožđice

30 g Zvijezda stolni

Dvije čaše ulja za premaz

300 g mljevenog maka

1 žlica čistog pekmeza od šljiva

Priprema orahnjače i makovnjače:

Pomiješati kvasac, šećer i brašno s 1dcl toplog mlijeka, koji potom ostaviti da se podigne.Izmiješati jaja, šećer, naribati koricu limuna, rum, vanilin šećer smlijekom i brašnom pa postepeno miješatidok se ne odvoji od kuhače. Ostaviti da se digne cca sat vremena, a za to vrijeme napraviti nadjev.Pomiješati orahe sašećerom i vanilin šećerom tekoricom limuna. Mlijeko zagrijatite pofuriti postepeno po orasima, isto ponoviti s makom.Tijesto razvaljati, namazati uljem i otopljenim Zvijezda stolnim, namazati nadjevomi posuti grožđicama.Peći na 180-200 stupnjeva do sat vremena!