Ostalo

Orahnjača

Press
12.11.2016 15:00

Sastojci:

Tijesto:

1 kocka svježeg kvasca

2 dl mlijeka

žlica šećera

sol

500 g brašna za dizano tijesto

5 žutanjka

100 g šećera

150 g margarina

limunova korica

Nadjev za dvije savijače u jednoj limenoj posudi:

300 g šećera

400 g mljevenih oraha

2 žlice ulja

2 žlice margarina

2 vrećice vanilin šećer

rum

grožđice

šalica mlijeka

1. Kvasac izmrviti s žlicom šećera i 2 dl mlijeka, pa ga pokrivenog staviti na toplo mjesto da 'zakipi'.

2. Brašno staviti u zdjelu, dodati rastopljeni margarin, šećer, žutanjke, sol i struganu limunovu koricu. Malo promiješati pa dodati dignuti kvasac. S toplim mlijekom izmiksati mekano tijesto i pokrivenog ga ostaviti da se diže.

3. Dignuto tijesto lagano premijesiti, razdijeliti na dva dijela i razvaljati na pobrašnjenom ubrusu.

4. Mljevene orahe izmiješati sa šećerom, žlicom ulja, jednom žlicom margarina i vanilin šećerom, te rumom i grožđicama po želji. Sve prelijte s pola šalice kipućeg mlijeka i ostavite hladiti. (Isti postupak vrijedi ako se radi i nadjev s makom)

5. Jednu polovicu tijesta premazati nadjevom od oraha, a drugu nadjevom od maka, te pomoću ubrusa saviti i pažljivo istresti u namazani lim. Prije nego li se stavi u pećnicu, ostavite tijesto da još petnaestak minuta miruje u limu.

6. Tijesto staviti u pećnicu koju tempirate na 180C otprilike 40-50 minuta, stalno provjeravajući boju korice koja mora poprimiti zlantno žutu boju. Pritom paziti da se vrata pećnice barem prvih pola sata ne otvaraju.

7. Ohladiti i po želji posipati šećerom u prahu.

Savjet:

Ukoliko želite u jednoj limenoj posudi napraviti i orahnjaču i makovnjaču, sastojke za nadjev podijelite na pola. Npr. 150 g šećera za orahnjaču, a drugih 150 g za makovnjaču, potom 200 g oraha i 200 g maka, i tako dalje...