Sastojci:
Tijesto:
1 kocka svježeg kvasca
2 dl mlijeka
žlica šećera
sol
500 g brašna za dizano tijesto
5 žutanjka
100 g šećera
150 g margarina
limunova korica
Nadjev za dvije savijače u jednoj limenoj posudi:
300 g šećera
400 g mljevenih oraha
2 žlice ulja
2 žlice margarina
2 vrećice vanilin šećer
rum
grožđice
šalica mlijeka
1. Kvasac izmrviti s žlicom šećera i 2 dl mlijeka, pa ga pokrivenog staviti na toplo mjesto da 'zakipi'.
2. Brašno staviti u zdjelu, dodati rastopljeni margarin, šećer, žutanjke, sol i struganu limunovu koricu. Malo promiješati pa dodati dignuti kvasac. S toplim mlijekom izmiksati mekano tijesto i pokrivenog ga ostaviti da se diže.
3. Dignuto tijesto lagano premijesiti, razdijeliti na dva dijela i razvaljati na pobrašnjenom ubrusu.
4. Mljevene orahe izmiješati sa šećerom, žlicom ulja, jednom žlicom margarina i vanilin šećerom, te rumom i grožđicama po želji. Sve prelijte s pola šalice kipućeg mlijeka i ostavite hladiti. (Isti postupak vrijedi ako se radi i nadjev s makom)
5. Jednu polovicu tijesta premazati nadjevom od oraha, a drugu nadjevom od maka, te pomoću ubrusa saviti i pažljivo istresti u namazani lim. Prije nego li se stavi u pećnicu, ostavite tijesto da još petnaestak minuta miruje u limu.
6. Tijesto staviti u pećnicu koju tempirate na 180C otprilike 40-50 minuta, stalno provjeravajući boju korice koja mora poprimiti zlantno žutu boju. Pritom paziti da se vrata pećnice barem prvih pola sata ne otvaraju.
7. Ohladiti i po želji posipati šećerom u prahu.
Savjet:
Ukoliko želite u jednoj limenoj posudi napraviti i orahnjaču i makovnjaču, sastojke za nadjev podijelite na pola. Npr. 150 g šećera za orahnjaču, a drugih 150 g za makovnjaču, potom 200 g oraha i 200 g maka, i tako dalje...