Ostalo

Osnovno tijesto za tart

Press
19.12.2017 23:59

Potrebno:

150 g Zvijezda stolni

60 g šećera

Jedno jaje

200 g brašna

5 g soli

Postupak:

Od sastojaka umijesimo glatko tijesto, razvaljamo na 2 centimetara i ostavimo da se20 minuta hladi u frižideru. Kad se tijesto ohladilo, napravimo kuglu koju razvaljamoizmeđu dviju folija da bude promjera 5 cm većeg od samog promjera kalupa.Skinemo gornji dio folije i na tijesto naopačke okrenemo kalup, sve brzo okrenemo na ispravnu stranu kalupa. Utisnemo rubove ivišak tijesta na gornjem rubu kalupa te višak odrežemo nožem.Pečemo takozvano 'blind' ili 'čoravo' tijesto, tako da ga pokrijemo folijim i s gornje strane usipamo suhi slanutak te ostavimo 20minuta na 190 stupnjeva u pećnici.

Krema od tonke i cimeta

Potrebno:

500 ml mlijeka

130 g šećera

3 jaja

Vanilin šećer

50 g gustina

5 g cimeta

3 g tonke

50 g oguljenih pistacija

Postupak:

Štapnim mikserom pomiješamo 150 ml mlijeka, šećer, tri jaja, jedno po jedno, vanilin šećer, gustin i cimet. U preostali dio mlijeka naribamo mahunu tonke te prokuhamo. Obje mase miješajući sjedimo. Kremu kuhamo na vodenoj kupelji dok se ne zgusne, pretresemo u tart i ohladimo. Prije posluživanja pospemotostiranim pistacijama.