Ostalo

Pitice od jabuka

Press
07.12.2016 10:30

Za tijesto:

115 g hladnog maslaca

125 g glatkog brašna

3 žlice hladne vode

žličice soli

Korica 1 limuna

Premaz:

1 jaje

1 žlica vode

Punjenje:

2 jabuke

40 g smeđeg demerara šećera

žličice cimeta

malo naribanog muškatnog oraščića

sok i korica pola limuna

Postupak:

1.Maslac izrežite na kockice, dodajte brašno i sol te izmiksajte (komadići maslaca trebaju biti vidljivi i nakon miksanja). Tijesto će biti mrvičasto, što je ok.

2.Dodajte 3 žlice vode ili onoliko koliko treba da se tijesto poveže. Zamotajte u foliju i ostavite u hladnjaku 30 minuta, a može i preko noći.

3.U međuvremenu napravite punjenje. Ogulite jabuke, izrežite na manje kockice i u zdjeli pomiješajte sa ostalim sastojcima: šećerom (količinu povećajte ili smanjite, ovisno o slatkoći jabuka), cimetom, muškatnim i limunom.

4.Tijesto razvaljajte tanko, na dobro pobrašnjenoj radnoj plohi. Izrežite krugove željene veličine i položite ih na pleh obložen papirom za pečenje.

5.Stavite punjenje u sredinu, zatim mješavinom jajeta i vode premažite rubove. Stavite malo veći krug na vrh i vilicom utisnite krajeve. Premažite pite mješavinom jajeta i vode, obilato pospite običnim šećerom i napravite nožem mali križ na vrhu.

6.Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 C, otprilike 20 minuta ili dok dobiju lijepu zlatnu boju, a šećer se karamelizira. Poslužiti uz sladoled od vanilije.