Za tijesto:
115 g hladnog maslaca
125 g glatkog brašna
3 žlice hladne vode
žličice soli
Korica 1 limuna
Premaz:
1 jaje
1 žlica vode
Punjenje:
2 jabuke
40 g smeđeg demerara šećera
žličice cimeta
malo naribanog muškatnog oraščića
sok i korica pola limuna
Postupak:
1.Maslac izrežite na kockice, dodajte brašno i sol te izmiksajte (komadići maslaca trebaju biti vidljivi i nakon miksanja). Tijesto će biti mrvičasto, što je ok.
2.Dodajte 3 žlice vode ili onoliko koliko treba da se tijesto poveže. Zamotajte u foliju i ostavite u hladnjaku 30 minuta, a može i preko noći.
3.U međuvremenu napravite punjenje. Ogulite jabuke, izrežite na manje kockice i u zdjeli pomiješajte sa ostalim sastojcima: šećerom (količinu povećajte ili smanjite, ovisno o slatkoći jabuka), cimetom, muškatnim i limunom.
4.Tijesto razvaljajte tanko, na dobro pobrašnjenoj radnoj plohi. Izrežite krugove željene veličine i položite ih na pleh obložen papirom za pečenje.
5.Stavite punjenje u sredinu, zatim mješavinom jajeta i vode premažite rubove. Stavite malo veći krug na vrh i vilicom utisnite krajeve. Premažite pite mješavinom jajeta i vode, obilato pospite običnim šećerom i napravite nožem mali križ na vrhu.
6.Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 C, otprilike 20 minuta ili dok dobiju lijepu zlatnu boju, a šećer se karamelizira. Poslužiti uz sladoled od vanilije.