Ostalo

Tart sa slanom karamelom i preljevom od čokolade

Press
12.12.2016 20:14

Prhko tijesto od čokolade

160g brašna

30 g bademovog brašna

30 g nezaslađenog kakaa u prahu

50 g šećera

1/4 žličice soli

110 g hladnog zvijezde stolni, izrezati u male kocke

mahune od vanilije

1 jaje

1-2 žlice hladne vode

Za prhko tijesto sve sastojke brzo umijesiti u glatko tijesto i staviti 30 min na hlađenje. Nakon hlađenja tijesto razvaljati u kalup i peći na 180cca. 15 min.

Karamel

300 g šećera

1/2 šalice vode

120 ml slatkog vrhnja

70 g maslaca

1 žličica soli

Za karamel staviti šećer i vodu u posudu i na laganoj vatri otopiti šećer i ostaviti na vatri dok ne dobije boje karamele. Maknuti s vatre i dodati toplo slatko vrhnje. Opet vratiti na vatru i lagano kuhati dok se svi sastojci ne sjedine. Maknuti s vatre i dodati masnoće i sol. Miješati dok se maslac ne otopi i ne karamel ne postane gusta i glatka smjesa. Izliti na pečeno tijesto i staviti u hladnjak.

Ganache

120 g slatkog vrhnja

120g tamne čokolade

Zagrijati vrhnje i preliti preko čokolade te ostavite 1 min. prije nego promiješate u gusti, sjajni ganache od čokolade. Preliti preko karamele i ostaviti dalje u hladnjaku dok se u potpunosti ne ohladi.

Pročitajte još
Epizoda 1: Tehnički zadatak - Tart sa slanim karamelom i čokoladnim preljevom