Ostalo

Tomislav i Krešimir: Boo-ya-kasha

Press
16.12.2016 20:15

Sastojci:

Za biskvit:

6 jaja

60 g šećera

4 žlice oštrog brašna

2 žlice kakaa

1 prašak za pecivo

10 dag otopljene čokolade za kuhanje

3 žlice mlijeka

Za kremu:

mlijeka

70 g glatkog brašna

15 dag šećera

2 vanilin šećera

15 dag Zvijezda stolni

kg jagoda

1 ljuta papričica

Ganche:

4 dl vrhnja za šlag

20 dag čokolade za kuhanje

Priprema:

Za biskvit razdvojiti žumanjke i bjelanjke pa miksati žumanjke sa šećerom dok ne postanu pjenasti. Dodati tada brašno, kakao i otopljenu čokoladu te mlijeko. Na kraju kuhačom umiješati posebno istučen snijeg od bjelanjaka. Biskvitnu smjesu izliti na papir za pečenje u lim za pečenje (3822 cm), poravnati te peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 175C 30 minuta. Pečeni biskvit iskrenuti iz lima, kada se prohladi, skinuti papir za pečenje pa ga prerezati po pola kako biste dobili dvije kore.

Za kremu odvojiti 2 dl mlijeka pa pomiješati sa šećerom i brašnom. Ostatak mlijeka zakuhati pa kada provrije polako uliti smjesu s brašnom i šećerom. Kuhati uz neprestano miješanje 5-6 minuta. Krema je gotova kada se lijepo sjedini i zgusne. U ohlađenu kremu umiješati prethodno mikserom izrađen margarin.

Jagode sitno nasjeckati. Za ganache zagrijati u lončiću vrhnje za šlag, dodati čokoladu natrganu na kockice pa uz miješanje zagrijavati na laganoj vatri. Ne smije provrijeti! Ganache je gotov kada se sva čokolada otopi i kada smjesa postane ravnomjerno smeđa. Prohladiti uz povremeno miješanje.

Izrada: prvu koru biskvita vratiti u lim u kojem se biskvit pekao, premazati polovicom kreme, složiti preko nje jagode, prekriti jagode ostatkom kreme pa poklopiti drugom korom biskvita. Sve skupa preliti tekućom čokoladnom ganache kremom. Kolač ohladiti na sobnoj temperaturi a potom u hladnjaku.