Ostalo

Tomislav i Marijana: Božićni vjenčić

Press
15.12.2016 20:15

Sastojci:

Tijesto

- u brašno dodati ulje i miješati uz postepeno dodavanje vode u koju smo dodali ocat i sol

- tijesto prebaciti na pobrašnjenu dasku i dobro izraditi

- podijeliti ga na 2 dijela, svaki premazati uljem i ostaviti da odstoji najmanje 30 min

- nakon stajanja tijesto razvući

Nadjev

- buću izribati, nasoliti pa ostaviti da odstoji 20 min

- nakon toga iscijediti i pomiješati s ocijeđenim propasiranim sirom, mljevenim makom, vrhnjem i izmiješanim jajima i šećerom

Razvučeno tijesto premazati rastopljenim masnoćom, puniti nadjevom i saviti u savijaču

Savijače premazati preostalim dijelom maslaca i peći na 200 stupnjeva oko 40 min

Keksići

- pomiješati jaja, masnoću, šećer

- prosijati brašno s bademima, u sredini napraviti rupu i dodati smjesu jaja i masnoće

- sve izmiješati kratko

- zamotati u foliju i staviti u frižider na cca 30 min

- kad se tijesto ohladi, razvaljati ga, izrezivati keksiće i peći na 180 stupnjeva cca 10 minuta

- pečene kolačiće spajati ganacheom

Ganache

- vrhnje lagano zavrite zajedno sa zdrobljenim kardamomom

- kada uzavre, maknuti s vatre i procijediti

- čokoladu razlomiti na komade i preko nje preliti vrhnje, otopiti
- u to dodati masnoćui ostaviti da se ohladi

Od ostale opreme bi nam trebalo:

- kalup okrugli za torte promjera cca 24 cm

- četvrtasti kalup promjera cca 30x30

- kalup za muffine za otprilike 12 kom

- okrugli kalup za minitortice promjera cca 7 - 8 cm

- kalup za minipitice

- obruč četvrtasti inox na razvlačenje cca 30 x 30

- keramičke kuglice za pečenje tijesta

- inox zdjela okruga (slika u privitku)

- izrezivači za kekse, božićni uzorci (bor i sl.)

- štapni mikser

- slastičarske vrećice za ukrašavanje i nastavci razni

- jednokratne kuhinjske rukavice (za mijesiti tijesto)

- papir za pečenje

- prozirna folija

- aluminijska folija