Sastojci:
Tijesto
- u brašno dodati ulje i miješati uz postepeno dodavanje vode u koju smo dodali ocat i sol
- tijesto prebaciti na pobrašnjenu dasku i dobro izraditi
- podijeliti ga na 2 dijela, svaki premazati uljem i ostaviti da odstoji najmanje 30 min
- nakon stajanja tijesto razvući
Nadjev
- buću izribati, nasoliti pa ostaviti da odstoji 20 min
- nakon toga iscijediti i pomiješati s ocijeđenim propasiranim sirom, mljevenim makom, vrhnjem i izmiješanim jajima i šećerom
Razvučeno tijesto premazati rastopljenim masnoćom, puniti nadjevom i saviti u savijaču
Savijače premazati preostalim dijelom maslaca i peći na 200 stupnjeva oko 40 min
Keksići
- pomiješati jaja, masnoću, šećer
- prosijati brašno s bademima, u sredini napraviti rupu i dodati smjesu jaja i masnoće
- sve izmiješati kratko
- zamotati u foliju i staviti u frižider na cca 30 min
- kad se tijesto ohladi, razvaljati ga, izrezivati keksiće i peći na 180 stupnjeva cca 10 minuta
- pečene kolačiće spajati ganacheom
Ganache
- vrhnje lagano zavrite zajedno sa zdrobljenim kardamomom
- kada uzavre, maknuti s vatre i procijediti
- čokoladu razlomiti na komade i preko nje preliti vrhnje, otopiti
- u to dodati masnoćui ostaviti da se ohladi
Od ostale opreme bi nam trebalo:
- kalup okrugli za torte promjera cca 24 cm
- četvrtasti kalup promjera cca 30x30
- kalup za muffine za otprilike 12 kom
- okrugli kalup za minitortice promjera cca 7 - 8 cm
- kalup za minipitice
- obruč četvrtasti inox na razvlačenje cca 30 x 30
- keramičke kuglice za pečenje tijesta
- inox zdjela okruga (slika u privitku)
- izrezivači za kekse, božićni uzorci (bor i sl.)
- štapni mikser
- slastičarske vrećice za ukrašavanje i nastavci razni
- jednokratne kuhinjske rukavice (za mijesiti tijesto)
- papir za pečenje
- prozirna folija
- aluminijska folija