Torta od naranče jedna je od omiljenih slastica Sanje Sajko zbog tri razloga: za pripremu je potrebno svega pola sata, namirnice se lako mogu naći u svakom kućanstvu i savršeno pristaje uz poslijepodnevnu kavu.
Biskvit:
37,5 dag pirea od naranče (2-3 naranče)
6 jaja
1 žličica praška za pecivo
žličice sode bikarbone
20 dag mljevenih badema
15 dag meda
5 dag kakaa u prahu
5 dag sjeckanih oraha
Glazura:
2 dl vrhnja za šlag
20 dag čokolade za kuhanje
Priprema:
Naranče stavite kuhati. Nakon 20 minuta promijenite vodu, pa nastavite kuhati dok ne omekšaju. Kada se ohlade, prerežite ih, očistite od koštica i ispasirajte u pire. Jaja miksajte dok se ne zapjene pa dodajte med. Bademe izmiješajte sa sodom bikarbonom, praškom za pecivo, kakaoom i orasima. Obje smjese izmiješajte te dodajte pire od naranče. Kalup za torte premažite masnoćom i obložite papirom za pečenje, i dno i rubove. Smjesu izlijte u kalup i pecite na 180C 30-35 minuta.
Čokoladu za kuhanje sitno nasjeckajte, stavite slatko vrhnje da zakuha te ga prelijte preko nasjeckane čokolade. Ostavite da se čokolada otopi i zatim promiješajte. Glazuru prelijte preko ohlađenog biskvita, ostavite da se ohladi i stisne, te nakon toga tortu izvadite iz kalupa i ukrasite po želji.
Dobar tek :)